Съоснователят на "Нексо" и бивш депутат от Реформаторския блок Антони Тренчев пусна видеоклип в профила си в социалната мрежа, за да покаже, че се намира в ОАЕ, а не в Сърбия. Той отново атакува прокуратурата, че е излъгала за местонахождението му, и завършва видеото с "Поздрави от Белград!"

В петък главният прокурор Иван Гешев съобщи пред медиите, че собствениците на "Нексо" са кацнали от Дубай в Белград, а Софийската градска прокуратура е изпратила на властите в Сърбия заповедта за техния арест за 72 часа. Гешев намекна, че Тренчев и съдружникът му са в Белград за среща с банкера Цветан Василев. "Аз нямам съмнения с кого ще се виждат", каза главният прокурор и допусна, че там може да отидат и други издирвани обвиняеми с цел дискредитиране на магистрати, визирайки досъдебното производство, което образува Софийска градска прокуратура.

"Очаквам да кацнат там, да си разпределят задачите - кой ще се занимава с финансирането, кой с компрометирането на магистрати, на работещи колеги. Това е шега, но тъжна шега", коментира главният прокурор. Повод за изявлението бе досъдебното производство, образувано от Софийска градска прокуратура (СГП), за организирана престъпна група за търговия с влияние с цел дискредитиране и отстраняване на висши магистрати и полицейски служители.

"Мислех да не се занимавам с глупости. По някаква причина моето местонахождение отново стана от общонационален интерес. Здравейте от ареста в Белград, настроението е добро. За пореден път българските институции злоупотребяват с имената на международни институции", казва във видеоклипа Тренчев.

"Вместо най-накрая да ни кажат нещо за кюлчетата, за чувалите, за къщите, се занимават кой накъде бил летял, къде бил кацнал, кой с кого ще се среща. Безкрайно несериозно е цялото и обяснява защо България е в такава тежка международна изолация", казва той и допълва, че това са "последствията от колективните глупости на прокуратурата ни, различни държавни ограни и политическия ни елит".

Днес е събота, прекрасен ден", казва още създателят на криптокомпанията и допълва, че той възнамерява да го прекара с жена си и детето си. 

От криптокомпанията излязоха с позиция веднага след думите на главния прокурор.

"Основателите на крипто компанията Nexo Антони Тренчев и Коста Кънчев не фигурират нито в списък на Интерпол, нито на Европол, като не са им издавани червени бюлетини и европейска заповед за арест", казаха от "Нексо" още в петък по повод изказването на главния прокурор.

През януари след акция на прокуратурата четирима от шефовете на компанията се сдобиха с криминални обвинения за пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и извършване на банкова дейност без лиценз в периода от началото на 2018 г. до 12 януари 2023 г. на територията на България, Великобритания, Швейцария и Кайманови острови.

"Нексо" отхвърли всички обвинения на прокуратурата, а Тренчев заяви, че ще осъди държавата за 1 милиард долара заради действията на обвинението.