Още преди сезирането на прокуратурата в ДАНС са имали данни от чужди служби относно "Нексо". "Тези данни потвърдиха нашите съмнения, че има неправомерни финансови операции и пране на пари", каза пред депутатите от временната парламентарна комисия директорът на спецагенцията Пламен Тончев. Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства относно дейността на "Нексо" и "Нексо Капитал" и свързаните с тях лица изслуша Тончев на открито за медиите заседание.

"През юли в ДАНС, по реда на Закона за мерките срещу изпирането на пари, постъпва информация за осъществени съмнителни финансови операции, свързани с международната компания "Нексо", заяви Тончев. Шефът на ДАНС уточни, че след това, през септември е сезирана прокуратурата, като е образувана прокурорска проверка на Софийска градска прокуратура и досъдебно производство е възложено на Националната следствена служба.

Той уточни, че не може да предостави цялата информация, с която разполага поради течащо разследване.

Осъществена е поредица от мероприятия за изясняване произхода на средствата, станали предмет на съмнителни финансови операции, както и ролята на физическите и юридическите лица, участващи в тях, посочи председателят на ДАНС.

"Установено е, че групата дружества на "Нексо" развиват дейност в различни държави и юрисдикции, в т.ч. и в такива с преференциално данъчно законодателство - офшорни зони. Дейността им се изразява най-общо в предоставяне на различни финансови услуги, свързани с валути и криптоактиви", поясни Тончев. И добави, че групата на "Нексо" използва своя криптовалута, която се предлага за продажба като ограничени ценни книжа.

С постановление на наблюдаващия прокурор е възложено изпълнението на отделни мероприятия по досъдебното производство, като по реда на закона за мерките срещу изпирането на пари е придобита банкова информация, имаща отношение към лицата и фирмите, осъществили съмнителни финансови операции.

От анализа на движението по банковите сметки са установени генерирани дебитни и кредитни обороти в особено големи размери и преводи в междубанкови сметки на български дружества и дружества от групата на "Нексо", подчерта председателят на ДАНС. По думите му голяма част от получените финансови средства по тези сметки впоследствие са пренареждани към друга фирма, свързана с физическо лице от управлението на "Нексо", след което пък са закупени множество имоти, вкл. в полза на трети лица, на значителна стойност.

Установени са такива имоти, които са бизнес сгради в София и в туристически дестинации в България. Извършени са множество проверки, в т.ч. са открити публични източници, въз основата на които са идентифицирани реалните собственици, дейността и капитала на дружествата от групата на "Нексо" в Швейцария, САЩ, Обединеното кралство, Естония и др.

В резултат на координация и обмен на информация с чужди партньорски служби са придобити данни, потвърждаващи информацията в публичното пространство, за осъществени на чужда територия закононарушения на дружество от групата "Нексо", каза Пламен Тончев, като обобщи всички общоизвестни до момента действия на правораздавателните органи.

След претърсвания на 12 януари от съвместни екипи на ДАНС, НСлС и МВР под ръководството и надзора на СГП на адреси на офиси и помещения, допълнително се е наложило и изземване и претърсване на още два адреса в столицата. От прокуратурата са повдигнати обвинения на четири лица, на две от тях е определена мярка за неотклонение "парична гаранция", а другите две са обявени за издирване, тъй като не са открити на адресите си по местоживеене.

Към момента продължава изпълнението на възложените на ДАНС от прокуратурата мероприятия по досъдебното производство, заяви ръководителят на агенцията.

През уикенда пък основателят на "Нексо" и бивш депутат Антони Тренчев обяви последователно в двете национални частни телевизии, че компанията не е извършила нищо нередно и се закани да съди държавата за 1 милиард лева.