"Случващото се в България засяга моя бизнес и житейски планове в много малък аспект". Това каза съоснователят на Nexo Антони Тренчев в ефира на "На фокус с Лора Крумова" по Нова тв. Той обяви още, че отдавна не живее в България.

За обвиненията

"Действията на българските власти са абсурдни, излишни и голяма част от тях - незаконни. Ние ще отговорим по подобавящия начин на това", заяви Тренчев.

Той отхвърли твърденията, че компанията му финансира терористи и отново ги определи като "абсурдни". "Истината е, че единственото, което сме видели след акцията, са два хвърчащи листа със стандартен текст. Това е, което е показано и на колегите ни, задържани за кратко в София", каза той.

По думите му официалните обвинения - неговото и на Коста Кънчев, все още не са връчени.

За Махмуд Мохамед

Тренчев заяви категорично, че не познава Махмуд Мохамед, който е в забранителния списък на издирвани лица на израелските служби. "Освен това, той не е клиент на Nexo", уточни Тренчев, опровергавайки официалната теза на прокуратурата.

Той поясни, че трансакциите, за които говори българската прокуратура, са входящи трансакции на Махмуд Мохамед към негов уолет адрес. И посочи още, че са правени две години преди да попадне в списъка. "Ние, като институция, следим всички входящи и изходящи трансакции на нашата платформа в реално време", обясни Тренчев. Той уточни, че това е сертифицирана програма, с която се следи дали паричните потоци са чисти, или не. Тя се използвала от ЦРУ и ФБР. "Това е възможно само при блокчейн технологиите и криптовалутите", поясни Тренчев.

За твърденията на българската прокуратура

"Това, което българската прокуратура е обяснила като "международно партньорство", се изразява в предоставянето на софтуерното решение", каза Тренчев "Това е абсолютно нелепо обвинение", категоричен е той. Според него причините на българската прокуратура са политически. "Беше удобен момент звучно да се ударят партии като ПП и ДБ и да се саботира третият мандат", смята той.

По думите му той е знаел за някои от даренията към "Да, България", направени от негови служители, "но не съм изследвал и не съм се вмешателства по никакъв повод в тяхното решение да изразят гражданските си позиции", каза още той.

Тренчев отхвърли думите на експремиера Бойко Борисов, че "това е начин да се заобиколят правилата". "Трогателно, наистина трогателно. Това идва от човек, за който знаете какви съмнения има в обществото. Това е ясен знак към проспериращия и многообещаващ IT сектор в България", каза още той.

За политическия елит

Тренчев потвърди, че се познава със съпредседателя на ДБ - Христо Иванов. "Познавам Христо Иванов. Аз съм бил част от публичния живот в България преди години. Но не виждам как това е релевантно. Ние сме една шепа хора в България", коментира Тренчев.

Той е категоричен - двамата не са разговаряли за дарения. "Не знам как по-ясно да го кажа. Ние сме глобална компания, която не предлага услугите си в България, която успява без публични средства, европейски фондове, обществени поръчки и политически чадър", категоричен е той.

За стойността на транзакциите

"За съжаление прокуратурата няма представа за какво говори", заяви Тренчев. Според прокуратурата транзакциите на фирмата са на стойност 94 млрд. Тренчев поясни - стойността е над 100 млрд. "Ние имаме 5 млн. клиенти и милиони транзакции, за които следим всеки ден", обясни той и допълни "просперираме въпреки всичко случващо се в България".

Той каза още, че "въпреки съветите на всички наши приятели и близки да не се занимаваме с България, ние го направихме от родолюбие, патриотичност и желанието тази клета държава да има един пример за това как другояче могат да се случват нещата - освен кюлчета, пачки и мародерство".

Тренчев е категориен - "Нексо" ще съди България. "Топ префесионалисти на глобално ниво" вече оценяват щетите, които се оценяват на над 1 млрд. долара. "Ще отстоим своите интереси", заяви съоснователят на фирмата.

По същото време и от същото място Тренчев даде дистанционно интервю и за bTV. В него той повтори повечето от казаното пред Нова, но даде и някои други детайли.

Споразумението със САЩ

В петък стана ясно, че "Нексо" се е споразумяла с американските регулатори да плати глоба в размер на 45 млн. долара и да преустанови нерегистрираното предлагане на продуктите си на американските клиенти. Компанията получи и забрана да оперира на територията на щата Ню Йорк за пет години.

"Ние се споразумяхме с всички 50 щата, с федералното правителство, представлявано от Комисията за надзор на ценните книжа и борсите, както и с прокуратурата. Всичко това е за административни нарушения. Разбирам, че сумата от 45 млн. долара изглежда голяма, тя и е, тя ще се изплаща на вноски през следващите 12 месеца", заяви Антони Тренчев.

Той допълни, че по споразумението са работили две години. Търговията с криптовалута "Не извършваме банкова дейност, защото криптовалутите на много малко места са приети като парични средства. Те не са категоризирани. За съжаление, в по-голямата си част криптовалутите все още не са регулиране", добави Антони Тренчев.

"Имаме интелектуален капацитет, който ще смаже целия мощен мозъчен тръст на българската прокуратура. Гешев ще влезе в санкциите на "Магнитски", каза още той.

Попитан дали британски служби ги проверяват Антони Тренчев каза следното: "Имаме спор с няколко индивида от Великобритания. Те си изтеглиха всички 126 млн. долара на нашата платформа, спечелиха 40 млн., но изалчняха".

"Много сбъркаха с кого се изгавриха. Всички хора, които ги е грижа за България, вече имат мощен съюзник в лицето на "Нексо", заключи Тренчев.

Днешната медийна инвазия на "Нексо" продължи и с публикуване на клип в платформата YouTube. В него от компанията обясняват, че трансакциите към единия от обвиняемите по досъдебното производство - Мухмад Мохамед Махмуд Айеш, са направени преди той да бъде включен в забранителния списък на Израел.