"От управляващите очакваме не мнение, че СЕМ е добър и не трябва да се пипа, а да предложат мерки - как тази класация да върви нагоре. Докладът ще мине, но кой носи отговорност за свободата на словото? Не са ли ГЕРБ?", попита зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Антон Кутев от парламентарната трибуна.

Депутатите приеха отчета на СЕМ. През изминалата година СЕМ е извършил наблюдение на радио и телевизионни програми в размер на 28 498 часа, се посочва в отчета на Съвета за 2017 г. "За" отчета гласуваха 85 народни представители, "против" - 38 и "въздържали се" - 38 , с което той бе приет. Контролът се е осъществил върху 161 програми. От тях телевизионните са 89, а радиопрограмите - 72. Сред по-важните акценти през отчетния период са изборът на генерален директор на Българската национална телевизия, посредническата роля в постигането на споразумение между Българското национално радио и "Музикаутор" за уреждане на права за излъчване на музикални споразумения, подписаното споразумение за промени в Критериите за оценка на съдържание, което е неблагоприятно или създава опасност от увреждане на физическото, психическото, нравственото или социалното развитие на децата. От СЕМ отчитат още специализиран мониторинг по време на предизборната кампания за народни представители за периода от 24 февруари до 26 март 2017 г. Наблюдението отчита за първи път участието на мъже и жени в безплатните предизборни прояви в процентно отношение. През 2017 г. Съветът за електронни медии е извършил мониторинг на събития с голям обществен интерес, сред които кризисни събития и наблюдение за наличие на "език на омразата" в електронните медии.

Според Кутев няма държавна институция, която да се грижи за свободата на словото - СЕМ е само частично такава.

"Това не е ли въпрос на всяко едно управление, включително и на сегашното? От години насам ние констатираме, че сме зле и ще ставаме все по-зле", коментира Кутев.

Той е на мнение, че държавата трябва по някакъв начин да регламентира съдържанието в медиите.

"Регламентацията, която имаме в момента, е доста остаряла, а светът в последните години доста се промени", подчерта той. По неговите думи имаме две обществени медии, но те са 3% от пазара.

"Какво правим с останалите 97%? Те гарантират ли върховенството на закона, културното, образователното и детското съдържание - нищо такова не правят. Нямат и задължението да го правят, защото те работят за печалба", подчерта Кутев.

Той постави и въпроса за финансирането на медиите.

"Целият рекламен пазар в България е по-малък, отколкото е бюджетът на двете най-големи телевизии. Ако това е така, за каква свобода на медиите говорим? По финансирането на медиите в България има голям проблем и затова те стават зависими", каза още народният представител.

Снимка: БСП

Александър Симов: Големите теми на българската медийна среда отсъстват от отчета на СЕМ

Има ли смисъл и необходимо ли е да функционира СЕМ?

"Отчетът на СЕМ е абсолютно бюрократичен, пълен със статистика, в който няма дори и един извод за нещо. Големите теми на българската медийна среда отсъстват напълно в този отчет". Това заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" Александър Симов от парламентарната трибуна. Според него СЕМ може да се съгласява или не на кое място е България по свобода на словото, но е важно да се чуе мнението им по въпроса. Той припомни дебат от 2011 г. на Антон Кутев с тогавашния председател на СЕМ, в който и двамата са много притеснени, че България се намира на 73-то място по свобода на словото.

"Днес вече сме на 111-то и притеснение няма. В отчета няма и една дума за това. Има ли смисъл и необходимо ли е да функционира СЕМ? Подобен отчет може да направи и всеки статистик. Ролята на СЕМ трябва да е друга", категоричен е народният представител.

Снимка: БСП

Нона Йотова: Обективни ли са мониторингите, които се правят към националното радио?

"СЕМ не може да реагира адекватно на различни ситуации, които са свързани с неговата компетентност. В последния месец разбираме, че национални медии, включително БНР, имат актове от СЕМ за неспазване на Закона за радиото и телевизията. Членовете на регулатора, обаче, гласуват радиото да не бъде глобявано за неспазване на плурализма на гледните точки. Странно е, че се мери с двоен аршин", каза народният представител от ПГ на "БСП за България" Нона Йотова от парламентарната трибуна.

Тя припомни, че народните представители нямат отговори какво се случва с проблемите с радио "България" и редакциите на БНР в чужбина, които ръководството на радиото е искало да закрие, въпреки че те са обсъждани преди година.

"Друг тревожен факт е, че още през 2016 г. за членовете на СЕМ е получен автомобил от директора на БНР, който е поискан от Мария Стоянова, дни след като регулаторът гласува Александър Велев да бъде избран за ръководител на общественото радио. Това е все едно ЧЕЗ да предоставят автомобил на КЕВР", заяви Йотова.

Тя обяви още, че директорът на специализираната администрация в СЕМ е съпруга на директора на програма "Хоризонт".

"Тя пряко отговоря за спазването на закона в националната програма. Затова се питам, обективни ли са мониторингите, които се правят към националното радио", каза още Йотова.

Снимка: БСП

Иван Ченчев: Как СЕМ се грижи за свободата на словото, след като продължаваме да падаме надолу в класациите?

"Автомобилът, предоставен от БНР на СЕМ, е още на разположение. Как регулаторът ще иска автомобил от регулирания? Това е скандално". Това заяви народният представител Иван Ченчев. Той добави, че когато на заседанието на комисията по култура и медии е попитал, какво е становището на СЕМ по отношение на свободата на словото, отговорът е бил циничен, със смях и със забележката, че СЕМ се грижи за свободата на словото.

"Как СЕМ се грижи за свободата на словото, след като продължаваме да падаме надолу в класациите?", попита Иван Ченчев.

Тома Биков от ГЕРБ

Снимка: Булфото

Възложихте на колегите от СЕМ свърхотговорности, а на доклада - свръхочаквания, коментира Тома Биков /ГЕРБ/. Как се прави тази класация на "Репортери без граници", в която аз не вярвам - методологията е интервюта с избрани от тази неправителствена организация журналисти, посочи той. Биков отбеляза, че Малта е на 37 място, а там беше убит разследващ журналист, а Словакия - на 26-то място. България е на 111-то място, поради причини че един депутат държал седем вестника, коментира Биков и посочи, че СЕМ отговаря само за електронните медии. В телевизиите и в държавните медии едва ли някой ще си изкриви душата да каже, че няма свобода на словото по отношение на управлението, коментира депутатът от ГЕРБ. По думите, ако някъде правителството е най-остро критикувано, това е БНР.

Павел Шопов /"Обединени патриоти"/ изрази съжаление, че дебатът се разделя на управляващи и опозиция. Той отбеляза, че от електронните медии се формира общественото мнение. Сигурно няма по-нереформирана и несвободна сфера от тази на медиите, коментира Шопов и се обяви за "коренни преобразувания".

Канал 3

Велислава Кръстева /ДПС/ отбеляза, че преди четири месеца с колегите Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид са внесли законопроект, който дава възможност да бъде осветена собствеността на медиите и тяхното финансиране. Тя посочи, че наскоро Европейският парламент е отправил призив към всички държави за приемането на такъв регламент. Разчитам да бъде даден ход на нашия законопроект и разчитам на подкрепа от всички парламентарни групи, посочи тя.

В хода на дебата от "Атака" поискаха трима депутати от левицата, да напуснат парламента, защото дърпали журналист от телевизия "Алфа" и му взели микрофона по време на честванията на Деня на победата пред Паметника на Съветската армия в София.

По-рано сутринта пред bTV председателят на СЕМ София Владимирова заяви желанието на СЕМ да регулира онлайн медиите .