"Законът за радиото и телевизията е доста тясна дреха, регулацията трябва да се променя заедно със своя сектор. В момента се получава свръхрегулация при радиото и телевизията, а онлайн пространството стои изцяло извън регулация, а всъщност опасните явления да минават точно оттм", заяви тази сутрин пред bTV председателят на Съвета за електронни медии София Владимирова, която само преди дни беше преизбрана за втори мандат.

На въпрос дали трябва СЕМ да получи правомощия и по отношение на сайтовете, тя отговори:

"Вече спокойно мога да кажа, че отговорът е "Да". Не става въпрос за цензура, както твърдя, че няма цензура върху радио- и телевизионните оператори. Има регулация.

По думите й "в интернет хората възприемат информацията като фастфууд", което е особено тревожно например по здравните теми.

"В традиционните медии много трудно можеш да видиш негативни явления като дезинформация и език на омразата", посочи Владимирова.

Що се отнася до агресивното говорене срещу лица и групи, тя цитира последното наблюдение на СЕМ от ноември, в което се казва:

"Резултатите показват, че най-вече през политическото говорене минава езикът на омразата. Моят апел към Вашите гости е да си дават сметка за огромното влияние, което имат над аудиторията. Хората приемат този начин на говорене за нормален".

Тя отбеляза, че най-много негативни явления са били отчитани в партийните телевизии, но в последно време има известно "обиране на говоренето".

От думите й стана ясно още, че БСП към момента не са подали официално документи за отдавна обявения си телевизионен канал.