До седмица-две ще се вземе решението как осигуряваме страната с необходимия газ до края на годината, след като имаме само до септември. Преди това ще се разгледат и обсъдят всички нужди от наличности в страната, както и възможни варианти на доставка. Това съобщи в ефира на бТВ говорителят на служебния кабинет Антон Кутев.

Той потвърди, че сме отправили искане за удължаване на срока на офертата за американските танкери с втечнен газ, но уточни, че те са само три.

"По всички данни, които имаме, газ има до края на септември. Това е месец и половина напред. Няма нито едно голямо предприятие, което може да си направи сметките при това положение. Дали ще има газ до края на годината, е изключително важно. Ние сме в криза", добави той.

"Искахме данни от всички работодатели, за да изчислим необходимостите до края на годината. В най-кратък срок ще направим всички възможни модели - точните количества, които са необходими", коментира Кутев.

На въпрос при какви услови ще се подходи към подновяване на договора с "Газпром", Кутев уточни, че това ще се знае до седмица-две и решението няма да бъде взето самостоятелно от служебното правителство, а след разговори със синдикати и работодатели.

"Това решение /б.р. - за "Газпром"/ще го вземе правителството, но не само то, след като построим всички възможни варианти и модели. Искаме да въвлечем в това решение и работодателите, и синдикатите, и браншовите организации", каза Антон Кутев.

Попитан дали ще се вземе предвид и протестът на гражданите пред президентството, говорителят на кабинета "Донев" поясни, че властта ще се допита "до всички организации, които са легитимни да представляват гражданския вот".

"Оказа се, че в Булгаргаз има огромна финансова дупка", коментира още Кутев по повод отпускането на 800 млн. лв. заем на дружеството, като посочи, че "дупката" от 500 млн. не е формирана от загуби на дружеството, а се е отворила заради високите цени на синьото гориво през последните месеци.

Кутев заяви още, че до момента нито една молекула газ не е преминала в посока България по гръцката връзка.

"Това, че газовата връзка с Гърция ще заработи в началото на октомври, е прекрасно, но тя трябваше да заработи през август. Предишното правителство още през април знаеше, че има война в Украйна и че газовите доставки са застрашени", напомни той по адрес на кабинета "Петков".

"Направихме всички усилия да обявим търг за доставките до края на годината на втечнен газ", каза още говорителят на правителството.

"Много тежко време, длъжни сме да подходим към разрешаването на кризите, където не могат да бъдат отлагани. Нито енергийната криза, нито кризата с цените могат да бъдат отлагани. Трябва да се вземат мерки веднага", каза на служебния кабинет.

"Надявам се ограничения в потреблението да не бъдат налагани отвъд това, което ЕК вече е предложила като вариант. Компенсациите са задължителни. Безспорно трябва да се подпомогнат предприятията, но и групи в обществото, които трябва да бъдат подпомогнати. В рамките на този бюджет ще направим всичко възможно да подпомогнем най-слабите слоеве от населението и бизнеса", каза Кутев.

В коментар на обвиненията на лидера на БСП Корнелия Нинова, Антон Кутев каза, че не си е позволил от 4 месеца да споменава нейното име.

"Няма да влезем в политическите битки и ще бъдем максимално политически неангажирани", увери той.

"Г-жа Нинова и сега го прави", коментира Кутев, попитан дали в служебния кабинет са подготвени, че може да бъдат обвинени, че с действията си са повлияли по някакъв начин на избирателите.

"Не мисля, че България в момента има нужда от нови формации", допълни Кутев в отговор на въпроса дали е необходима нова левица или някакво ляво обединение. "Нямаме политическа партия и ще се стремим да се максимално безцветни", каза той.

"Не усещаме и не очакваме подкрепа от другите политически формации", категоричен беше Кутев и допълни, че те няма да влязат в политическата битка. 

"Бойко Рашков си е поизпуснал нервите", пък бе коментарът на Кутев относно заключението на бившия вътрешен министър, че "Мутри вън" се сменило с "мутри вътре" по повод рокадите в МВР.

"Няма реваншизъм в това, което правим. Търсим хората, които могат да свършат работа", каза Кутев.

"Никой не е женен за поста си и няма да остане на него докрай", каза той.