"Оттук нататък пред БСП има една единствена цел - спечелването на парламентарните избори", заяви депутатът от левицата Антон Кутев пред БНР.

"Сега нашата цел не може да е друга - при разкапан ГЕРБ, при цялата тази ситуация на протести, при това несъгласие на обществото да живее по начина, по който живее, БСП не може да си поставя по-малка цел от 1 милион гласа. Това трябва да бъде нещото, за което всички работим оттук нататък", допълни той.

Това според Кутев ще стане "като събереш вътре партията и тя стане наистина бойна единица, готова да реагира".

"Ако БСП върши работата си, би могла да даде единственият шанс на България за някакво стабилно управление", подчерта Кутев.

И добави:

"Доста дълго бяхме потънали в този процес на вътрешни междуособици, призна Кутев преди предстоящия конгрес на партията. В БСП Националният съвет винаги е имал ключово значение на коректив. Вярвам в това, че Националният съвет ще има своите възможности за въздействие и нито ще бъде абсолютна пионка, машата на председателя, още по-малко би трябвало да бъде опозиция".

Кутев не очаква съществени промени в Националния съвет и отбеляза, че "той ще продължи на едно 60% да си поддържа лидера, който и да е този лидер".

По думите му БСП не може и не бива да става лидерска партия, независимо от начина на избор на председателя.

Според социалиста прекият вътрешнопартиен избор на председател е имал мотивиращ ефект и е задвижил партията отвътре.

"Ние сме много силни на моменти в това да мотивираме вътрешнопартийния си избор за определени идеи или цели, но това изобщо не означава, че сме толкова силни при мотивацията на обществото при гласуването за нас, а всъщност това е крайната цел", призна Кутев.

"Корнелия Нинова в момента може да направи нещата така, че БСП да тръгне много по-сплотена напред. Този избор трябва да бъде преломната точка, от която БСП да тръгне напред и нагоре много по-силно и сигурна", категоричен бе той.