Корнелия Нинова печели първия пряк избор за председател на БСП с 81,5 процента от гласовете. За нея са гласували 43 228 социалисти. Това съобщи председателят на Централната комисия по провеждане на избора Емил Войнов, които представи на пресконференция предварителните резултати от гласуването тази сутрин.

Избирателите по списък, след заличаване на починалите и отпадналите към изборния ден, са 80 236. Гласувалите са 53 807 или 67,1 процента, съобщи той.

Войнов обясни, че обявеният вчера брой от 80 901 имащи право на глас, е преди заличаването (на починали и отпаднали) и на това се дължи намаляването с около 600 човека.

Кирил Добрев е получил 7914 гласа или 14,9 процента, Красимир Янков има 1118 гласа (2,1 процента), а Валери Жаблянов - 759 (1,4 процента).

От снощи започнахме въвеждане на данните от гласуването, цяла нощ бяха въвеждани електронните таблици, каза Войнов. Предстои да се въведат данните от всички хартиени протоколи на общинските и районните комисии за провеждане на избора и данните от всички секционни протоколи. Очаква се окончателните резултати да бъдат обявени след 24 часа, т.е. утре преди обяд.

БСП организира едни показни избори, които могат да бъдат еталон и за националните избори, коментира Емил Войнов. Според него изборът е бил честен, а всички жалби и сигнали за нарушения на изборния процес са несъществени и не влияят на изборния резултат. Те ще бъдат предадени по компетентност на съответните общински контролни комисии и на Общопартийната контролна комисия, посочи той.

В комисията са получени повече от 50 жалби, като най-честите са: нарушаване на предварителните споразумения в някои от общините, изборните помещения и тяхната подмяна, което е довело до късното започване на изборния ден в дадени секции.