След като бъдат приравнени антигенните тестове към PCR, те ще са безплатни, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов на пресконференцията в МЗ, след среща с БЛС и НЗОК при премиера.

Заповедта ще бъде издадена до края на седмицата. А на базата на мнението на експертите ще се прецени дали с бързите тестове ще се поставят положителните хора под карантина, както и техните контактни лица, допълни здравният министър.

От БЛС подкрепят предложението антигенните тестове да бъдат приравнени към PCR-ите и да се включат в статистиката.

В рамките на срещата бяха обсъдени въпросите за приравняването на антигенните тестове с PCR тестовете по отношение на карантинирането, финансовата подкрепа за медицинския персонал на първа линия, подготовката за издаването на електронни рецепти, както и подобряването на комуникацията между БЛС и НЗОК.

Българският лекарски съюз предлага професионалистите по здравни грижи да получат по 360 лева допълнително, като решението ще бъде взето по-късно днес по време на заседание на Надзорния съвет на НЗОК. Това е друга тема, обсъдени по време на срещата с министъра на здравеопазването, като решението ще бъде със задна дата - от 1 ноември. Това се отнася за професионалистите по здравни грижи, които са в трудово правоотношение с общопрактикуващ лекар.

"Тези мерки плюс мерките, които са обявени досега за финансово подпомагане на всички лекари, работещи на първа линия, и в ДКЦ-та, и като общопрактикуващи в болниците, ще получат своята устойчивост и през следващата година. От 1 януари те продължават за срока на противоепидемичната обстановка", поясни председателят на Българския лекарски съюз /БЛС/ Иван Маджаров.

Освен това в Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ще бъде включен и представител на съсловната организация по нейно настояване.

"През следващите седмици ще работим активно с Българския лекарски съюз, за да помогнем на докторите да знаят всичко за всяка ваксина и да бъдат максимално полезни на пациентите по темата", заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща

Вчера стана ясно, че само 33% от лекарите са готови да се ваксинират.

От Българския лекарски съюз смятат, че мерките срещу коронавируса не трябва да бъдат облекчавани преди празниците, уточни д-р Маджаров. Това би било рисковано за здравната система след празниците, посочи той.

Междувременно ново проучване на "Галъп" сочи, че българите подкрепят края на строгите мерки на 21 декември и не са убедени, че те въобще вършат работа, въпреки че в началото ги подкрепиха.

Решение за ограничителните мерки се очаква в четвъртък.