"Нагласите са за поетапно отваряне. Тепърва предстои да обсъдим въведените мерки в страната. Нямаме повод да сме големи оптимисти. Да, имаме известно овладяване на смъртните случаи, но тенденциите са крехки, за да отпуснем напълно мерките" - това заяви пред Нова телевизия социалният министър Деница Сачева.

Тя обяви, че ще се ваксинира срещу COVID-19, след като е променила мнението си за медикамента.

"Аз по-скоро ще се ваксинирам. Промених мнението си, след като се запознах с някои факти около ваксината. Първоначално мислех, че трябва да бъда по-внимателна, но сега съм убедена, че трябва да се ваксинирам", добави тя и поясни, че не е била против ваксините, но се е колебаела специално за тези срещу коронавируса.

Относно безработицата в страната тя обясни, че за ноември процентът ѝ е бил 6.7%.

"Това е месецът с най-ниска безработица. По-високи проценти очакваме през декември. В началото на този месец имаше дни, в които на борсата се регистрираха около 3000 души. Сега те са в рамките на 1 800 дневно", каза Сачева.

Регистрираните безработни в страната са 228 765 души, което е с около 8 000 от началото на декември, поясни министърът.

От антикризисните мерки на властта, включително тези за запазване на заетостта, топъл обяд и патронажна грижа, ресорният министър обяви, че се възползват близо 1 милион души.

Деница Сачева разясни, че някои от социалните мерки ще продължат да важат през цялата следваща година. Такава ще е помощта за родителите на деца, които учат дистанционно.

"Мерките 60/40 и 80/20 са обезпечени до месец март. Ще започне обсъждане със социалните партньори да се удължат до края на юни или частично за конкретни бизнеси, за които възстановяването ще е по-трудно", добави министърът.

"До този момент за бизнеса през Министерството на труда и социалната политика и Министерството на икономиката са изплатени близо 1.2 млрд. лева. Това, което даваме е максималното, което можем да си позволим като държава", каза още тя.