Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи призова днес ЕС да предотврати "шантажа" срещу неговата страна, която среща нови препятствия по пътя си към ЕС, предаде АФП.

"Усилията ни да поддържаме добри отношения със съседите не бяха възнаградени", заяви Османи на пресконференция в Прага, където е на посещение, и добави, че спорът с България ще има отрицателно влияние за целия регион на Балканите.

След разговорите с Османи чешкият външен министър Томас Петържичек изрази надежда, че до края на годината ще може да се намери компромис.

"В ЕС се водят много интензивни разговори за начина да се стигне до пробив /.../ бихме искали да постигнем компромис до края на годината", каза Петържичек.

"ЕС трябва да запази /.../ статута си на надежден партньор за страните, които извършват реформите и изпълняват задълженията си", добави той.

Приветствайки подкрепата на "26 страни" от 27-те членки на ЕС, Османи заяви, че "подкрепата на европейските страни е най-добрият начин за възобновяване на ентусиазма и доверието в процеса".

Според него "подкрепянето и ускоряването на интеграционния процес е най-добрият начин за подобряване на отношенията между съседите".

По-рано днес в обширно интервю за "Ди Велт" българската външна министърка Екатерина Захариева обяснява защо България блокира процеса на присъединяване на Северна Македония към ЕС. По думите й, подкрепата на България за започване на присъединителни преговори със страните от Западните Балкани винаги е била последователна, но не и безусловна. Такива условия са били поставени, когато през март е било дадено българското одобрение за начало на преговорите. Едно от тези условия е било Северна Македония да постигне осезаеми резултати в прилагането на двустранното споразумение за добросъседски отношения.