"Над 100 българи бяха блокирани умишлено на границата ни със Северна Македония. Те стояха 5-6 часа на отрицателни температури. Те не бяха допуснати да преминат, докато в обратната посока - коли излизащи, от Северна Македония, преминаваха. Обяснението за липсата на ток е абсолютно несериозно". Това коментира пред bTV Ангел Георгиев - бивши депутат от "Възраждане", бивш зам.-председател на комисията по външна политика и настоящ ръководител на парламентарната асамблея на процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

Георгиев казва, че е тръгнал към Скопие като гражданин, за да почете паметта на Гоце Делчев. "Бяха пуснати няколко автомобила, на един от тях веднага беше отворен багажника, а българин беше вкаран в ГКПП-то. Ние се притеснихме за него и започнахме да снимаме. Започнахме да задаваме въпроси - защо вкарват този човек вътре, какво е нарушил. Тогава македонските гранични полицаи започнаха да ни бият и да ни удрят - отвън под козирката, навлизане вътре и в самите сгради. Отправяха ни закани и заплашваха, че ще ни скършат като кучета. Удариха ме и в носа, и в окото, в крака, в таза", посочи Георгиев.

"Когато казах, че съм народен представител, получих три удара в главата. След това спряха да ни бият и ни отказаха всякакви телефонни разговори. Не можех да се свържа нито с лекар, нито с адвокат", обясни още той.

"По никакъв начин не сме предизвиквали полицаите, не сме ги обиждали. Два часа по-рано имаше българин, който ги провокираше. Но от наша страна не е имало нито физическа, нито вербална агресия. След това ни сложиха белезници и ни закараха до съда в Крива паланка. Там имаше много фарсов процес, който приключи за няколко часа. Осъдени сме за обиди, които не сме изричали, и за заснемането на видео. Платихме глоби от по 300 евро, без да сме получили никакви документи", каза Ангел Георгиев.

Кристиян Шкварек: РСМ отделиха до 80 млн. евро за лобиране пред европейските институции

"Европейските институти не реагират на сигналите на България. Северна Македония отделиха между 35 и 80 млн. евро за лобиране в Западна Европа. Има компании, които получават пари от Скопие, за да представят тяхната гледна точка пред европейските институции и медии", каза историкът Кристиян Шкварек в предаването "Лице в лице". Северна Македония прави каквото е нужно, за да отстои своите интереси, България не го прави, добави той.

Шкварек определи отношенията между България и Северна Македония като "игра с нулев резултат", а причината за това, е че едната от държавите е изградена върху идентичност, която отхвърля другата. "Има 37 глави в преговорния процес, имаме още 36 пъти възможност да използваме ветото, за да демонтираме антибългарската основа на Македония. Да поискаме първо да се отворят архивите на югославските тайни служби, една част са в Северна Македония. Там много ясно е записано начинът, по които беше дебългаризирана Македония", уточни Шкварек.

ЕК предлага да бъдат отпуснати 100 млн. евро. финансова помощ на РСМ

Европейската комисия предлага да бъде отпусната макро-финансова помощ на Северна Македония в размер на 100 млн. евро. Тя ще помогне на страната да покрие финансовите си нужди за тази и следващата година, като същевременно окаже подкрепа за фискалната стабилност и структурните реформи.

Помощта ще бъде изплатена под формата на заеми на два транша, пише БНР. Тя ще бъде под условия, като от Северна Македония ще се изисква да направи реформи в областта на данъчното управление, данъчната политика, управлението на публичните инвестиции, публично-частното партньорство, бизнес средата, прозрачността при държавната помощ, енергийната ефективност, правосъдието и борбата с корупцията.

От страната ще си искат и положителни резултати при изпълнението на програмата на МВФ.