Депутатът от ПП-ДБ заяви, че европейската заповед за разследване е била издадена от Белгия преди 8 месеца, но досега не са имало предприети действия. По тази причина той разтълкува обиските на полицията в офисите му с днешна дата с политически мотиви.

"Февруари месец се изисква от Прокуратурата пред СГС да се даде разрешение за претърсване и изземане в двата офиса. Съдът отказва да даде разрешение за моя офис, но Прокуратурата отива за втори път при друг съдия, който се оказва бивш от Специализирания съд, който разрешава това, което видяхме днес", коментира в предаването "Лице в лице" по бТВ депутатът от "Продължаваме промяната"- "Демократична България" след обиските в два офиса в София на две фирми, които разследващите свързаха с него.

От офиса били иззети документи на три белгийски юридически лица с двама собственици, които фирмата му не обслужвала. Ананиев призна, че само единият офис е негов - на бул. "Стамболийски", а с другия, на "Парчевич", нямал нищо общо.

"Имам само един офис. Той е на бул. "Александър Стамболийски". Другият офис, предполагам, че е на счетоводителя, който в момента обслужва тези белгийски дружества. Абсолютно никога не съм работил и нямам нищо общо с ул. "Парчевич" - нито фирмата, нито офисът са мои", отрече депутатът.

"Имаме клиенти, които предлагат различна услуга. Ще проверя цялата информация. Преди час си тръгнаха хората - ще получа повече информация. Интересувах се за кои фирми става въпрос, счетоводителката ме информира. Не знам каква е дейността им", обясни за проверката депутатът от ПП-ДБ.

"Под булото на европейската заповед за разследване се прави политически опит за отстрелване на опоненти", заключи Ананиев.

"Усеща се политическият нюанс. Някой от ПП-ДБ е направил нещо нередно. Имаме работещ бизнес, който предоставя услуги на българи и чужденци, който си изпълнява задълженията по договор", обясни депутатът. Атаката, по думите му, идвала и заради това, че е член на парламентарната комисия "Нотариуса".

В същото време по Нова телевизия политологът и преподавател в СУ Татяна Буруджиева, която е и бивш депутат, припомни, че по закон народните представители нямат право да имат фирми.

"Това, което чухме предизивка два въпроса - за какъв офис и за каква фирма става дума, когато той е народен представител?", попита анализаторката. "Как може да научи нещо като не би трябвало да го има? Когато си народен представител обслужваш някакви чужди фирми. Когато си народен представител, си избран да обслужваш интересите на българските граждани. Трябва да се оставят органите да кажат за какво става дума. Спекулациите могат да бъдат прибързани или да се използват като аргумент "Вижте притискат ни", коментира Буруджиева.