Здравният министър Кирил Ананиев се завърна от извънредно заседание със своите колеги от ЕС в Брюксел и веднага направи изявление по повод барикадирането на 5 протестиращи медицински сестри в бившия Партиен дом, една от които стоя час и половина на прозорец, докато шефът на НСО води преговори с нея.

"Това, на което станахме свидетели през последните часове – барикадирането в Народното събрание, е директна провокация срещу държавността. Никога аз, премиерът и правителството не сме отказвали диалог. Последната ми среща с протестиращите беше само преди 9 дни – тогава за пореден път чух нови искания – за защитена професия, за борса на медицинските сестри, да бъдат извадени само сестрите от търговската дейност на болниците, да минат в първа категория труд и ред други. С всяка следваща среща те поставят нови искания – кое от кое по-неизпълнимо", заяви Ананиев пред журналисти, цитиран от пресцентъра на здравното министерство.

"Проблемът е, че техните искания са с претенцията за реформа, но, ако ние подходим като популисти и кажем „да“ на всичко – това е катастрофа за здравната система", подчерта той, докато сестрите все още продължават да стоят в сградата и отказват да я напуснат.

Министърът добави, че няма как държавата да фиксира 1220 лева чиста стартова заплата на медицинска сестра. И риторично попита:

„По-малко ли са учили, по-малко необходими ли са на обществото ни инженерите, строителите и колко още професии? Ами ако утре лекарите поискат 4 минимални работни заплати, а професорите по медицина - 6 минимални? Какво се получава? Получава се пълен хаос“.

По отношение на искането болниците да не бъдат търговски дружества Ананиев коментира, че ако това бъде прието, ресурсът няма да е достатъчен за всички, просто защото е ограничен.

„Като резултат – качеството на медицинската помощ ще се влоши и тогава, с основание, всички ще бъдат недоволни, по-недоволни от сега. Няма как да се разпределят пари на калпак“, каза още той.

Министърът беше категоричен, че е изпълнил всички искания, които са реалистични и не поставят здравната система на България в риск. И призова всички, които в момента се опитват да извлекат политически дивиденти в контекста на предстоящите избори, посочвайки БСП и бившия омбудсман Мая Манолова, да спрат да манипулират хората.

След провокацията от последните часове, здравният министър заяви, че оттук нататък Министерството на здравеопазването ще води разговори единствено с легитимно признатите организации, се казва още в официалното съобщение.

Лекарите се разграничиха от протестиращите

По-рано днес от Българския лекарски съюз изразиха в писмо до медиите своето възмущение от "опита за подмяна на демокрацията и въвличането на съсловието в "политически битки и политически рекет". Според медиците "подобни действия са абсурдни и недопустими" и  "окупация на парламента". От организацията обявяха още, че категорично се разграничават от действията на "хора с неустановена легитимност и неясна представителност, които за пореден път налагат абсурдни и грешни внушения, поставят напълно своеволни и постоянно ескалиращи искания".

В писмо от Столичната лекарска колегия също заявиха, че са "против начина, по който се налагат политически искания, уронвайки авторитета на цялото съсловие и системата на здравеопазването".

В декларация от "Пирогов" пък призоваха премиера Бойко Борисов и правителството "да не се поддават на шантаж и натиск от 5 медицински сестри с неясна принадлежност и легитимност".

Протест пред парламента и полицейски кордон

Междувременно в късния следобяд протестиращи се отправиха към входа на Народното събрание с искане да им бъде разрешено да влязат при барикадиралите се медицински сестри, които продължават да стоят в сградата на бившия Партиен дом, съобщи "Фокус". Кордон от полицаи обаче не им позволява да влязат.

От парламента пък излезе Мая Манолова, която до този момент стоеше вътре в подкрепа на сестрите. Протестиращите я попитаха добре ли са те и готово ли е споразумението, което имат намерение да връчат на здравния министър.

Очаквайте подробности...