Съществува дълбок структурен проблем в българското здравеопазване, който изисква откровен и конструктивен диалог. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Дуръс, помолен да коментира ситуацията с протестиращите медицински сестри в сградата на Народното събрание на площад "Александър Батенберг".

Президентът е на държавно посещение в страната по покана на албанския си колега Илир Мета. Държавният глава посети албанския град, за да се запознае на място с щетите от тежко земетресение през месец ноември м.г., довело до човешки жертви, много пострадали и големи материални щети.

Запитан за действията на Националната служба за охрана, президентът заяви, че НСО трябва да действа съобразно своите инструкции за охрана на такива чувствителни обекти. Държавният глава подчерта, че протестът на медицинските сестри не е проблем на сигурността и не може да бъде решен от НСО, а от Министерството на здравеопазването и ресорната комисия в българския парламент.

Припомняме, че пет протестиращи медицински сестри се барикадираха в бившия Партиен дом през цялата нощ.  Малко след 7 часа жените, които се включиха в протеста на майките от инициативата "Системата ни убива" с искане за достойно заплащане, излязоха на перваза, тъй като токът бе спрян. След това се върнаха в сградата, но една от тях - Бойка Анастасова, отново излезе на прозореца на втория етаж, като обясни, че обявява гражданско неподчинение. След преговори с шефа на НСО, продължили около час и половина, в крайна сметка всичко приключи без инциденти. Ситуацията в сградата на НС на площад "Батенберг" предизвика ожесточени спорове в Парламента. Според НСО е била предотвратена нелепа трагедия. Зад медицинските сестри застанаха ДПС, БСП и лидерът на "Изправи се.БГ" Мая Манолова. Българският лекарски съюз излезе с декларация, в която изрази възмущението си срещу протестиращите в бившия Партиен дом медицински сестри. По думите им това е опит за подмяна на демокрацията и въвличането на съсловието в политически рекет.

Солидарността и съпричастността в трудни моменти са пътят за постигане на устойчива стабилност и просперитет на Балканите

Общата цел на България и Албания е сигурност, стабилност и просперитет на Балканите. За да я постигнем, трябва да бъдем солидарни и съпричастни в трудни моменти като тежкото земетресение в Дуръс, заяви още пред журналисти Радев по време на посещението си в Дуръс.

В делегацията, водена от държавния глава, са и български специалисти, участвали в оценяването на щетите от земетресението, както и представители на български браншови организации в сферата на строителството, които са готови да вземат участие в процеса на възстановяване на града. Румен Радев заяви, че президентът Илир Мета, председателят на парламента Грамоз Ручи и министър-председателят Еди Рама са дали висока оценка за българската експертиза и помощ при тежкото земетресение. По думите на президента нашите експерти се ползват с най-голямо доверие от всички международни групи, които са взели участие в оценка на щетите.

Проф. д-р инж. Петър Павлов от Университета по архитектура, строителство и геодезия ще представи на президента на Албания Илир Мета предложенията на ръководството на университета за оказване на образователна, научноизследователска и експертна помощ на държавни и местни образователни институции в Албания за създаване на капацитет за устойчиво управление и редуциране на сеизмичния риск. "Това е важно и аз очаквам да работим заедно. Албанската страна гледа с голям интерес на това предложение", допълни държавният глава.

 

Снимка: Президентство

Румен Радев подчерта, че България ще работи активно с албанската страна за развиване на необходимата инфраструктура за планински, ски и морски туризъм. "Ние мислим в далечна перспектива. Албания предоставя прекрасни условия за морски и планински туризъм, но тепърва ще се развива инфраструктурата в това направление, защото туристическият бум е огромен", каза още президентът и посочи, че за миналата година е имало над 6 милиона посещения на туристи в Албания.

По време на посещението в Дуръс българският президент беше придружаван от министъра на земеделието и развитието на селските райони на Албания Бледи Чучи, който изрази благодарност на инженерните екипи, оказали съдействие след земетресението, и обясни, че сега на дневен ред е реконструкцията и възстановяването след земетресението.

 

Снимка: Президентство

Държавният глава призова българските дружества в Албания да бъдат единни за отстояване на интересите на националното ни малцинство.

Нуждаем се от още много усилия и работа правата на българското национално малцинство в Албания да се реализират в пълен обем, заяви  Радев на среща в Тирана с представители на българското национално малцинство в Албания.

Румен Радев открои значимия принос на българските дружества в Албания за отстояване на езиковата, културна и национална идентичност, въпреки трудностите и препятствията през годините. България остава твърдо ангажирана с каузата за защита на правата на сънародниците ни зад граница, подчерта още държавният глава. За целта са необходими както отговорно отношение на българската държава, така и единни усилия от страна на българските дружества. Може да имаме успех в тази кауза, само ако има единство и дружествата говорят в един глас по важните въпроси след консултации и взаимодействие, заяви президентът и посочи, че е важно да бъде излъчена и обща кандидатура за Комитета за националните малцинства към албанското правителство.

Президентът заяви също така, че на срещите си в албанските държавни институции е получил уверение за ефективно прилагане на законите по отношение на националните малцинства и за приемането на необходимите подзаконови актове. Румен Радев отново открои ключовото значение на съхраняване на езиковата и културна идентичност чрез изучаването на български език като свободноизбираем предмет и чрез курсове, както и за признаването му за втори език в албанската образователна система.

"Очаквам от ваша страна много по-голяма активност, защото вие трябва да работите с нашите сънародници и с децата. Изучаването на български език е най-важното условие за опазване на идентичността и важен мост с България", заяви президентът пред ръководителите на българските дружества. По думите му едно от условията да се увеличи броят на студентите от Албания, които учат в България, е именно доброто владеене на български език.

Снимка: Президентство

Държавният глава посочи, че е важно албанските граждани с българско самосъзнание да имат условия на предстоящото преброяване на населението да упражнят правото си на свободно волеизявление и българските дружества също имат своята важна роля за това.

На срещата представителите на българските дружества поставиха въпроси за опростяване на процедурите по придобиване на българско гражданство, както и за обучението по български език, като президентът Радев заяви, че предстоят реформи в тази област и облекчаване на процедурите.

По време на срещата Румен Радев връчи Почетния знак на президента на почетния консул на България в Албания Селим Ходжай за неговия принос за развитие на двустранните отношения и за дългогодишната му активна подкрепа за сънародниците ни в Албания.

Снимка: Президентство