"В България периодът преди местните избори изглежда странно. В нормалните държави поне 6-7 месеца преди изборите са известни основните кандидати. У нас също беше така до преди 7-8 години, но след това изведнъж започна да се скъсява този срок и кандидатите да се обявяват в последния момент. Това е едно неуважение към избирателите". Това каза пред БНР социологът Юлий Павлов - директор на Центъра за анализи и маркетинг.

По мнението на Павлов регистрирането на кандидати в последните дни от срока за регистрация е абсолютно нарушение на всички правила на изборни кампании, особено на неизвестни кандидати. "Аз не мога да си обясня това", категоричен беше той.

Късната поява на кандидатите е причина те да нямат ясна програма, смята Павлов. "Те сега си изработват програмата, в момента. За какво ще гласуваме? Вероятно според партийните си пристрастия. Така че очаквам основен инструмент да бъде атакуването на противниците и компроматната кампания", отбеляза социологът.

"За да може един човек, който е слабо познат, да има някакви шансове да се класира, е необходимо да мине през няколко етапа - разпознаване, харесване, намерение за гласуване и гласуване. Всеки от тези етапи отнема поне по два месеца, т.е. минимумът е половин година, за да можете да лансирате и да развиете един слабо познат кандидат. В противен случай, само си хвърляте парите на вятъра и този кандидат няма да дърпа листата за общински съветници, даже има опасност този кандидат да получи по-малко гласове, отколкото листата", коментира Павлов в предаването "Неделя 150" по програма "Хоризонт" на БНР.

Политологът Страхил Делийски изтъкна два фактора, които определят късното влизане на много кандидати в кампанията.

"Първият е демографската характеристика по места. На много места няма кой да застане начело на листа или да поведе кандидаткметска кампания. Липсват подготвени хора. Това е една много важна причина, чрез която трябва да се дадем сметка за степента, в която политическите партии са загърбили една основна тяхна демократична функция, а именно - формирането на политически елит и на централно, и на местно равнище. Другият фактор за късното влизане в кампанията е опитът за търсене на технологични инструменти за накланяне на везните в една или в друга посока", коментира Делийски.

Юлий Павлов се съгласи, че една от основните причини за късното обявяване на кандидатите за участие в изборите е "късата скамейка" на повечето партии. "На много места местните структури не могат да си намерят човек, когото да предложат на централното ръководство", уточни той.

По мнението на Делийски предстоящите местни избори ще бъдат белязани със силна мотивация от локалната специфика, която на различните места е различна. "Не виждам национално обединяващ мотив за различните кампании и това не е лошо", каза той. Според политолога е интересно да се видят различните залози на различните места.

И двамата анализатори бяха категорични, че не се вижда необходимост от предсрочни парламентарни избори.

(Не)нормални кампании досега

Преди няколко дни вицепремиерът Томислав Дончев, който от страна на правителството отговаря за провеждането на изборите, заяви пред журналисти, че през последните 10 години нормална, европейска, цивилизована кампания като политически аргументи не е видял, което е лошо.

"От това страда демокрацията. Нормално е всеки кандидат да представи себе си - идеи, програма, платформа, това което иска и може, и да се състезава с другите. Много често се превръща в състезание по пръскане с кал, което не дава на гражданите шанс да направят рационален политически избор", каза Дончев. Той подчерта, че това, което зависи от страна на държавата, правителството, Централната избирателна комисия, ще бъде направено, за да има честна кампания.

Битката за София определи като тежка и конкурентна.