Ана Вилфан е родена на 1 април 1993 г. в София. Завършва средното си образование в Италианския лицей в Горна Баня през 2012 г. с природоматематически профил. Същата година започва своето висше образование в University of Westminster със специалност European Legal Studies, завършвайки през 2016 г. През 2015 г. успешно завършва Maastricht University по програмата Еразъм + с дисциплини по Международно и Европейско право. Активен член на няколко организации, свързани със социална ангажираност и младежкия сектор в България и Европа. Участва в симулации на ООН, а през 2016 г. е избрана за представител на ELSA UK на 25-ата среща на UNODC във Виена. След представянето си там й е предложена позиция на Председател на Източноевропейската група към Алианса на НПО-тата по превенция на престъпността и наказателното право, която държи до май 2019 г. Заедно с д-р Карън Джъд Смит (председател на Алианса в Ню Йорк) разработват програмата Solve 2018, засягаща Transnational Crime Prevention in a Digital World. От 2014-а работи на частна практика като медиатор, а от 2018-а и към Центъра за спогодби и медиация към СРС и СГС. Един от основателите на Милениум Клуб България. Говори английски, гръцки и италиански. 

- Кое Ви накара да се завърнете в България и защо подкрепяте кандидата за кмета на София Мая Манолова?

- След като завърших, прецених че мястото ми е в родината, а не навън. Голяма роля изигра и семейството ми. Интересувам се от политическия и социален живот по света и у нас живо и смятам, че всеки млад човек трябва да го прави. За последните 14 години общинско управление София търпи развитие в застой. Някакви неща се случват, но за мен те не са отражение на работеща система, а по-скоро колкото да има нещо. Осъзнавам, че градът расте с бързи темпове, но е редно като европейска столица да се опитваме максимално да достигнем някакво ниво. София е красив град, но е красив само в центъра на определени места. Периферията е занемарена, крайните квартали също. А всъщност тези квартали се превръщат в малки бизнес центрове - пример за това е развитието на "Младост". Защо всеки един квартал не е такъв?

Когато става въпрос за политика, в ума ми се появява картината на Маргарет Татчър. За мен тя е един достоен пример за жена, която е успяла да направи промяна. Като юрист, знам правомощията на омбудсмана и каква е неговата позиция, но за дадената ситуация, която имах - да се обърна към Мая Манолова, беше последният ми вариант. Затова не се и учудих, когато получих отговор, че омбудсманът не може да ми помогне за фирмен казус, отнасящ се до голяма фирма монополист, с която имах конфликт. Въпреки това г-жа Манолова беше насреща да ме насочи към органите, които би трябвало да ми помогнат. Това ми направи огромно впечатление, защото администрацията в България е тромава, бавна и изключително недружелюбна. Тази година, заедно с още 16 млади българи, се впуснах в една надпревара на Европейските избори. Постигнахме доста добър резултат и решихме да направим сдружение "Път на младите", с което да продължим активно да се занимаваме и да се ангажираме с политическата обстановка в страната. С наближаването на местните избори решихме колективно, че като млади хора, трябва да подкрепим човек с идея, с план и най-вече с желание да промени модела на управление в столицата. Това е Мая Манолова - доказала се като човек на гражданите.

- Във Ваше интервю преди години заявявате, че усмивките на децата ви правят много по-щастлива, отколкото материалните придобивки. Заради това ли представихте четвъртия стълб от програмата на Манолова "София на гражданите", в който се обещава да бъде осигурена ясла и градина за всяко дете до края на мандата? Смятате ли, че това е възможно и как ще го постигнете?

- Да, усмивките на децата са най-голямото щастие и богатство. Факт е, че между 4000 и 6000 деца остават извън детските градини на година. Това е сериозен проблем, но решение има, стига да има и желание някой да се заеме с това. Смятам, че изграждането и обособяването на детски ясли и градини трябва да бъде приоритет на общината като цяло. Вярвам, че г-жа Манолова ще положи нужните усилия да се поставят основите на тази промяна и изграждането на тези заведния. Това не е процес от днес за утре и не зависи само от нея като кмет на София - трябва гражданска активност, работа в екип, публично-частно партньорство, най-вече прозрачност. Аз съм едно дете и като малка винаги съм искала да имам брат или сестра. Като по-голяма и вече социално ангажирана, заедно с майка ми участвахме активно в подпомагането на SOS детските селища с посолството на Гърция у нас. Самата аз съм правила събития за деца в неравностойно положение или лишени от родителски грижи, сблъсквайки се с това колко е важно да се обърне внимание на тези деца, защото те са огледалото на обществото. Чудя се за какво бяха тези перки на Графа, дали нямаше да е по-добре един общински детски център да се направи с тази инвестиция?

Снимка: Фейсбук

- Какво искате да промените в училищата и защо?

- Много бих искала да имам възможността да работя по въпроса с агресията в училищата. Дълбоко вярвам, че всеки един проблем, който едно дете проявява в училищна среда, е проекция на семейната среда, в която самото дете израства. Изключително важно е да има специалисти, които наистина да си разбират от работата и да общуват с децата по правилен начин. Няма да използвам клишета за примери, но не мисля че общинската политика на тази тема е сериозна. Лично аз участвам в работна група, която е свързана с медиацията като ефективен метод срещу агресията в училище, сформирана от ЦСМ към СРС и СГС, както и Националната библиотека "Св. Св" Кирил и Методий".

- Вие сте в листата за общински съветници. При представянето си обещахте да работите и за по-достъпна среда за хората с увреждания - скосени тротоари, работещи асансьори, рампи. Как ще бъдат осигурени средства за това?

- Темата за неудобствата за хората с увреждания е неизчерпаема. Не са само тротоарите и островните рампи, които в представянето на програмата на г-жа Манолова нарекох ефимерни, но има толкова много други неща, които просто не разбирам защо за 14 години не са се случили. Повечето удобства за хора с увреждания се виждат в частни обекти, а общинските са пълна трагедия. Очевидно е, че след като общинските пари отиват за ремонт на ремонта, няма как да стигнат за изграждането на тротоари и рампи за хора с увреждания. Трябва да се спре с тези повторения, защото не смятам че тук важи правилото повторението да е майка на знанието. По-скоро повторението си е чисто излагане, за което отново никой не поема отговорност, а тези хора страдат. Както споменах, публично-частното партньорство би било едно ефективно решение, както и финансиране от самата община, когато парите не отиват за поправка на вече уж поправени неща.

- Кой е най-сериозният проблем на София?

- Най-сериозният проблем на София е това, че никой не е поел отговорност за всички тези грешки. Нормално е човек да сбърка един, даже два пъти, но това е модел на управление, тук самата система не работи. Също така бих казала, че доста граждани смятат, че активността им в социалните мрежи води към социална ангажираност, но това също не е решение на проблема. Трябват действия, дори както се казва междусъседски, но дори това е трудно постижимо. Има една апатия, която носи имагинерната социална политика на Столична община до момента.

- Как трябва да бъдат поощрявани младите семейства?

- За последната година съм видяла повече млади семейства и двойки с деца да се разделят, а не да създават и да градят нещо. Говоря чисто професионално. И докато причините са 40% несъвместимост, то останалите 60 са битовизми, породени от несигурността, която ни заобикаля. Дали това ще са места в ясли и детски градини, защото когато едно дете няма място в такова заведние, то остава на родителите; дали това ще е несигурността в работното място, ако майката излезе по майчинство, както и много други. Отделно раждаемостта е изключително ниска, защото и помощите, и социалната политика са несъществуващи. Трябва да се изгради модел, който да стимулира младите семейства да имат деца, да им се помага, иначе сме загубени. Примери за работеща социална политика е Швеция. Къде отиват парите на всички данъкоплатци, когато улиците ни са мръсни, кошчетата пълни, нямаме тротоари, помощи, пенсии и т.н.? А да, май си купихме някакви самолети..

- Какво трябва да се промени в столицата?

- Трябва да се промени моделът на управление на парите на гражданите, както и самото управление. Сегашният кмет е колективният образ на този неработещ модел.

- Какво възнамерявате да внесете от Великобритания у нас, там сте била обучавана, участвала сте и в симулации на ООН?

- Великобритания в момента е в криза, в каквато не е била от Втората световна война, чисто в политически аспект. Тяхната социална политика е работеща, но има и много пропуски, които подкрепящите Брекзит изтъкват като водещи точки за излизане от ЕС. В текущата й ситуация не бих дала тази държава за пример. Бих посочила Швеция, Холандия, че дори една Гърция. В симулациите на ООН, в които съм участвала, съм засягала теми, които са социално чувствителни, като права на човека във всеки един аспект - тема, която е изключително обширна. Политиките на ООН обединяват държавите към търсене на най-доброто решение на всеки един проблем. Пирамидата на Маслоу е пример за това как човекът се самовъзприема. Обществото се изгражда на базата на гражданите и общото възприятие. Не смятам, че държавата осигурява всички необходими нива на пирамидата, а вече сме 2019 г. и България не е страна от третия свят, а се счита за такава.

- Персонално Вие с какво ще допринесете за развитието на София?

- Бих работила по точката, която представих - София на гражданите. Като гражданин на столицата, бих искала да защитавам интересите на хора като мен, които искат промяна и знаят, че това е дълъг процес, но все отнякъде трябва да се започне. Аз съм от хората, които смятат, че да вземеш решение и да си деен, винаги е по-добре от това да седиш безучастно и само да критикуваш. Всички виждаме слабостите, но далеч по-важно е да даваш решения. С енергията, желанието си и компетенцията си считам г-жа Мая Манолова за естественото решение за промяна на модела на управление на столицата.