Ако изборите бяха в неделя, в парламента щяха да бъдат представени 6 или 7 партии - ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" на Слави Трифонов, Демократична България, ДПС, "Изправи се.бг" (Мая Манолова) и евентуално Обединени патриоти, които са на ръба. Това сочи национално представително проучване на "Алфа Рисърч", направено по поръчка на "Дневник", в периода 23 - 30 юли 2020 г. сред 1017 души по метода лице в лице.

Малко над 45 процента от анкетираните са заявили, че няма да гласуват или не са решили.

На база всички запитани се вижда спад до 14,5 % за ГЕРБ, БСП също губи подкрепа и почти се изравнява със Слави Трифонов, чиято позиция е стабилна. Партията на телевизионния водещ е на трето място, изпреварвайки ДПС. Трифонов печели вота на младите - почти 20% на хората между 18 и 30 години. И малко над 20 % при учащите се.

"Демократична България", акцията на чийто лидер Христо Иванов пред лятната резиденция на Доган в Росенец и последвалите събития предизвикаха гражданското недоволство и направиха масово публичното говорене за задкулисието между управляващите и представители на ДПС, се връща на политическата сцена с увеличена подкрепа - 6,7%.

Предсрочни избори като изход от кризата засега виждат 39,7 % от българите - почти колкото тези - 40%, които смятат, че трябва да се търси консенсус между партиите до изборите през 2021 г. По част от ключовите въпроси има баланс на противоположните позиции и хора, които все още не са опредилили мнението си.

Няма ясен фаворит за премиер

Малко над 11% от българите дават предпочитания Борисов отново да бъде премиер, а други - над 11% - посочват президента Радев. За около 6% от българите е възможно и Слави Трифонов да бъде министър-председател. Христо Иванов от "Демократична България", който е най-активният лидер в подкрепа на протестите и акции и сигнали срещу задкулисие, схеми в прокуратурата и ролята на Доган и Пеевски, получава подкрепа от 5% за премиер, следва от Мая Манолова - също активна в протестните шествия и обикаляне на страната през последните месеци.