Александър Йорданов зае шесто място в съвместната листа на ГЕРБ и СДС за предстоящите избори за Европейски парламент. Това каза председателят на СДС Румен Христов след втората среща между ръководствата на двете партии. Избираемата позиция беше обещана при първия кръг на преговори между двете политически сили. 

Другият представител на СДС, който влиза в съвместната листа, е Илия Лазаров - главен секретар на СДС.

"Приключи процесът на преговори с ГЕРБ. СДС ще даде всички сили за едно общо явяване", изтъкна Христов. По думите му решението за избор на кандидатите е бил труден избор. "Имахме 15 номинации, 3-ма се отказахме", посочи той. Заедно с нашите партньори се спряхме на Александър Йорданов, който ще бъде на 6-о място. Вторият кандидат е главния секретар на СДС - Илия Лазаров", допълни той.

"Сега съвместно да се борим за един по-добър резултат. В коментарите, които съм чувал, мисля, че с Александър Йорданов ние можем да гарантираме, че нашите структури ще работят за всички кандидати и няма да допуснем номерца с преференциите в наши сестрински партии, имаше такива предишни избори, които твърдяха, че са наши сестрински партии", заяви премиерът и председател на ГЕРБ Бойко Борисов.

Александър Йорданов е Председател на 36-ото Народно събрание и председател на парламентарната група на СДС в него. Депутат е в 7 Велико народно събрание, в 37- и 38-о Народно събрание от СДС. Председател на Комисията по външна политика на 36-ото НС. Председател на Радикалдемократическата партия в България (1993 - 2000). Заместник-председател на СДС (1991 - 1993). Член на Националния изпълнителен съвет на СДС (2007). Член на Националния съвет на СДС.