Бившият депутат от "Продължаваме промяната" Александър Дунчев, който обяви, че в партията има задкулисие, обвини партията си ПП, че в коалиция с "Демократична България" повтаря порочни модели на ГЕРБ. В свой коментар във Фейсбук той изрежда редица реторични въпроси, на които дава и отговорите. И определя критиките към него от страна на бившите му съратници с израза "убийте вестоносеца".

"Как бихте постъпили, ако сте събрали достатъчно информация, която ясно показва, че ПП-ДБ пресъздават порочните модели на управление на ГЕРБ, премахването на които бе основна мотивация за създаването на ПП и ДБ, и че каузите за Промяна и Демокрация, идеалите, принципите и хората в партиите, в които вярвате безрезервно биват превзети или отвлечени?", пише Дунчев.

"Как бихте реагирали, ако осъзнаете, че им огромен риск българите да бъдат за пореден път подлъгани да дадат властта на партии и лидери, които идват с лъскавата мечта за Промяна и Демокрация, но попадайки в капана на ГЕРБ и властолюбието, в най-добрия случай ще зациклят държавата в перманентна политическа криза, а в най-лошият случаи може да я подкарат към диктатура?", изрежда още той.

Според него е логично да се алармира веднага, ако преди избори "виждате, че по места ПП-ДБ се оплита в зависимости с ГЕРБ и ДПС".

"Само се замислете: Как си обяснявате, че никой от лидерите на ПП-ДБ не подкрепи войната, която започнахме с горски, няколко депутати и с Биволъ преди месец срещу нагласените търгове за дървесина на Радев в 10 стопанства, имащи за цел да захранят предизборно ГЕРБ и ДПС с милиони левове?", пита още бившият шеф на Агенцията по горите в кабинета "Петков".

"Какво бихте направили, ако вие нямате никакви властови и лидерски амбиции, вярвате и имате сили да гоните единствено каузата си, в това да привлечете и подкрепяте екип от други хора с кауза (и в ПП и в ПП-СО), но сте на 100% убедени, че с гореописаното политическо лидерство и при липсата на ефективен вътрешно-партиен или външен обществен контрол, ПП-ДБ ще се превърне в ГЕРБ-2, без никакъв шанс за спечелване на войната срещу гешефтурата, корупцията и путинизма?", продължава да обвинява Дунчев.

Той не е съгласен с тезата, че проваля изборния успех на ПП-ДБ.

"И изобщо не е вярно, че един малък човек може да прецака изборите на 4 партии с хиляди членове, милиони левове ресурси, международен гръб, и с огромни бизнес и медийни връзки. В истинския корпоративен бизнес за подобна щета отговорност носят единствено корпоративните лидери, които, ако не могат да менажират елементарни процеси и своите последователи, значи не стават и трябва да си ходят!", обобщава бившият народен представител от ПП.

Дунчев посочва още, че семейството му е застанало плътно зад него и призовава хората да гласуват, като използват преференциалния вот.

"Защото с преференциалния вот всеки от нас, всеки българин с критично отношение към мераклиите за власт, не само може да потърси отговорност на провалилите се политически лидери, но най-вече с преференциите може да избута на челни места всички хора с кауза, които са избутани назад, за да не пречат. Вече знаем кои са - в битките бързо се разбра", завършва посланието си несъгласният с подредбата на листите от страна на новата коалиция ПП - ДБ.