Александър Андреев беше избран за председател на Централната избирателна комисия от Народното събрание със 119 гласа "за" и 54 "против". За кандидатурата му гласуваха депутатите на ГЕРБ, Обединени патриоти, Воля и 4 независими. БСП гласуваха "против", а ДПС не участваха в гласуването, съобщи БНР.

Кандидатурата на Андреев е на неправителствена организация - Федерацията на независимите студентски дружества. Предложението той да оглави изборната комисия, управляващата партия припозна като своя кандидатура.

До днес Андреев беше член на ЦИК и неин говорител, избран от квотата на ГЕРБ, но в миналия мандат е заемал поста по предложение на БСП.

Вчера социалистите гласуваха "против" кандидатурата му в и парламентарната правна комисия.

Александър Андреев заема овакантения пост на подалата оставка Стефка Стоева, която, преди да напусне възрази срещу промените в Изборния кодекс и прехвърлената отговорност за машинното гласуване върху ЦИК.

Вчера, след като правната комисия одобри кандидатурата му, Александър Андреев не успя да даде ясен отговор как ще се справи комисията с новите изменени задължения:

"ЦИК няма как аз да я ангажирам в момента с определен отговор, тъй като това е въпрос, който трябва да бъде обсъден в рамките на самата комисия".