С 14 гласа "за", 7 "против" и 0 въздържали се депутатите в правна комисия гласуваха и одобриха единствения кандидат за нов шеф на Централната избирателна комисия Александър Андреев, съобщи "24 часа". 

Днес той бе изслушан в комисията, а утре кандидатурата му ще се гласува окончателно в пленарната зала на НС. Без особена конкретика отговори Андреев на въпросите на депутатите в правна комисия по време на изслушването за председателския пост на ЦИК и неколкократно намекна, че парламентът трябва да реши все още неясните въпроси около предстоящите избори.

"Централната избирателна комисия ще направи всичко необходимо, за да приложи закона, какъвто е приет", повтори многократно Андреев. Според него законодателят е този, който трябва да отговори как ще се съхраняват машините за гласуване, къде ще се складират, как ще се стопанисват и пр. "Тези въпроси трябва да намерят отговор в закона с разписани правила", смята Александър Андреев.

Не може да има само 3 текста в закона за машинното гласуване. Обезпечаването на машинното гласуване изисква не само площи и пари. Изисква и технически персонал. Трябва да се помисли как да бъде обезпечено това нещо, смята той.

Липсата на доверие в ЦИК рефлектира отрицателно и в останалите органи, които се формират в следствие на работата на комисията, каза още Андреев. Като добро оцени той сътрудничество на ЦИК и изпълнителната власт през последните години.

"Не мога да каже, че нямахме отлично сътрудничество с изпълнителната власт за изборите до момента", коментира кандидатът. Като проблем при провеждането на изборите Андреев посочи подмяната на членовете на СИК в последния момент, което пречи на компетентността на администрацията за вота. "До момента, в който няма активна регистрация на избирателите, остава невъзможно да има регистър на избирателите, които искат да гласуват на избори. Тук стои въпросът пред законодателя дали иска да се премине към нов подход за България - избирателят сам да заяви дали иска да бъде вписан в избирателния списък", заяви Андреев. 

Силно критичен бе Хамид Хамид от ДПС, който след заседанието заяви: "Смятате ли, че има човек, който да поеме цялата избирателна тежест върху себе си, когато правителството абдикира от изборния процес?" Кандидатурата на Андреев бе издигната в края на миналия месец от Федерацията на независимите студентски дружества и получи подкрепата на ГЕРБ.

"Винаги съм приемал ЦИК като независим държавен орган, независимо, че членовете са номинирани от различни политически сили. Тук обаче надделява експертността, а не политическа воля", коментира Андреев.

Той е член на ЦИК от 2007 г., а до сега бе говорител на комисията. До издигането на нов шеф на ЦИК се стигна след като неочаквано в началото на септември оставката си подаде Стефка Стоева. Андреев е завършил право в СУ. Също е и дипломиран икономист от УНСС, завършил е докторантура по право в Нов Български университе