Като първа политическа сила, ГЕРБ ще получат проучвателен мандат от президента Румен Радев за съставяне на правителство. В Народното събрание обаче той няма да мине. И точно тук, според политолога от "Тренд" Димитър Ганев, разчетите на Слави Трифонов преди и след изборите се разминават. Според Ганев едва ли Трифонов е очаквал да играе толкова централна роля, каквато има в момента. Сега от него зависи дали да има и какъв да бъде следващия кабинет. Ганев допуска, че около Великден Слави Трифонов вече ще има връчен от президента мандат за съставяне на правителство.

Димитър Ганев определи като мит твърденията, че партия "Има такъв народ" не е провеждала предизборна кампания. Според него тя дори е била много активна - в собствената им телевизия и още по-активна в социалните мрежи. Ако се вгледаме внимателно ще видим, че някои от постовете и видеата на Слави Трифонов във Фейсбук имат над 1 млн. гледания, припомня политологът от "Тренд".

Ганев е на мнение, че ако Слави Трифонов беше влязъл с предизборна кампания по традиционните медии, където бяха всички негови опоненти, и трябваше да изпраща експерти и политически лица за участие в тях, при сблъсъка им с другите щяхме да видим, че това са хора, като всички останали, а самата партия няма да промени нищо съществено.

Какво ще чуем, когато Слави Трифонов започне да говори като избран политик? Ако се стигне до трети мандат за правителство, на кой ще избере да го даде президента Румен Радев? Колко дълъг ще бъде животът на 45-тото Народно събрание? Вижте отговорите "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка

Димитър Ганев, политолог. Завършил е "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски", а от 2020 г. е главен асистент в същата катедра, по направление "Модерни политически системи и институции". През 2016 година заедно със социоложката Евелина Славкова и политолога Анастас Стефанов основават Изследователски център "Тренд".