Кеймбриджкият възпитаник адвокат Румен Чолаков повдигна леко завесата около плъзналите в публичното пространство слухове, че той ще е кандидат-премиерската кандидатура на ПП "Има такъв народ".

"Във връзка с различни медийни спекулации искам да заявя, че не съм водил абсолютно никакви разговори за каквито и да е политически постове с когото и да е било. Благодаря и съм поласкан от вниманието и подкрепата - може би най-накрая е дошъл денят за нов тип управление и хора, но в момента съм съсредоточен единствено върху адвокатската си кариера и практика", написа Чолаков във Фейсбук.

А на реплика от негов приятел "Да не отказваме предложения, които още не са отправени", младият адвокат отвръща: "Не съм отказал нищо, но аз искам да бъда честен и открит с хората. Това са сериозни разговори за бъдещето на държавата ни и е редно да се водят по сериозен начин".

Ден по-рано Румен Чолаков пише друг любопитен пост в социалната мрежа, наречен "Размисли от джипката":

"След години на едноличен подход на управление виждам единствено позитиви от реформаторско правителство в рамките на този парламент.

Нуждата от баланс и компромис ще служи като естествена пречка на задкулисието.

Ако все пак нови избори са неизбежни, това не е трагедия. Най-добре е те да се правят по нови правила, за да намалят риска от завръщането на същия модел, подкрепен от крайни националисти и други патерици, каквито е имало винаги досега."

Кой е Румен Чолаков?

Румен Чолаков е роден на 16.01.1991 г. в София. Завършил е Американския колеж в София. Следва във Великобритания - първата му специалност е история (Тринити колидж, Кеймбридж). След това завършва право в University of Law (Graduate Diploma in Law) и Kaplan Law School. Впоследствие става адвокат в лондонския офис на Kirkland & Ellis International.

Чолаков е председател на обединението на млади българи в чужбина "Милениум клуб". Клубът има около 150 пълноправни членове. Изискването за тях е да са родени не по-рано от 1981 г. Амбицията им е да се включат активно в обществения и политическия живот у нас и в европейските институции. Клубът започна активна дейност по време на европейските избори през май 2019 г., когато Чолаков е кандидат-евродепутат.

Звездата на 30-годишния Чолаков изгря в "Шоуто на Слави" преди 4 години при организацията на референдума за мажоритарните избори.

Младият технократ днес е в списъка с експерти на "Има такъв народ".

В информацията за себе си във Фейсбук Чолаков е написал: "Всички коментари и позиции във фейсбук са изключително мои лични и не представляват никоя от организациите, в които участвам, включително Милениум Клуб България, кампанията "Support Irina Bokova", българският студентски клуб в Кеймбридж и моите работодатели".