Всички машини за гласуването на евроизборите вече са в България, съобщи пред БНР Веселин Тодоров от "Сиела Норма", фирмата доставчик. По думите му това са 3000 машини плюс резервни 10%. Те са в склад, одобрен от ЦИК. Вероятно днес от Комисията ще проверят и преброят машините.

Тодоров заяви, че машините за гласуването са произведени специално за България, което е и причината за по-високата цена за наем. Ако след тези избори законодателят се откаже от машинното гласуване, тези машини до голяма степен остават непотребни, обясни той.

До 15 май представители на ЦИК трябва да проверят софтуера. Вчера имаше проверка на софтуера - дали работи така, както е описано в процедурата. Имаме одобрение. До 15-и трябва да се провери дали това е инсталирано на всички машини. Смятаме, че няма да е проблем за тези пет дни това, което е одобрено, да го инсталираме на всичките 3000 машини", обясни процедурата Тодоров.

"На 15-и или в близките дни след това може да има одит от външна организация, вероятно академична институция, която ще провери дали вътрешните процеси, по които работи системата, са такива, каквито са описани. След това идва най-истеричната част - разнасянето на машините, което ще стане на 24-и срещу 25-и май", каза той.

"След това нашите колеги напускат мястото и са на разположение през целия ден в неделя (26 май), без да имат право да са вътре в секциите, но да са на повикване при технически проблеми", заключи Тодоров. Той увери, че фирмата има достатъчно експерти, за да покрият всичките изборни секции.