Само една партия в новия парламент се държи така, сякаш е на власт. Останалите изглежда или са ошеметени от изборите, или не са очаквали да имат успех, или пък имат достатъчно голям опит, за да знаят как да се държат.

Този разбор на поведението на парламентарните сили в първите дни от работата на 45-тото Народно събрание направи психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова. Потърсихме я и за да разберем как можем да разпознаем кога един депутат е искрен в изказванията си от парламентарната трибуна или пред медиите в кулоарите.

Общото за повечето от новите народни представители, които се изявяваха в четвъртък и петък миналата седмица, е, че се държаха невъзпитано, казва д-р Гълъбова, с уточнението, че не иска да използва по-твърд изказ. А колкото до това кои изглеждат като управляващи и кои не, наблюденията на психиатъра показват следното:

"Има една партия, която изглежда не проумява, че може да загуби властта. Те са с поведение на сърдито дете, на което му е отнета играчката, дълбоко инфантилно поведение. Сраснали са се с властта, смятат, че тя им се полага, както и всички, свързани с това атрибути - пари, стандарт, нищо че повече от половината българи живеят под прага на бедност. Определено само в тях виждам поведение на хора, които са на власт".

А в какво се изразява поведението на депутатите от тази партия, според д-р Цветеслава Гълъбова бившите управляващи все още са много надменни, горделиви, много гнусливо поглеждат към останалата част на залата в парламента.

"И разбира се, продължава мантрата, която слушаме вече много години, с изречението: Другите нямат опит, ние сме най-опитни. За съжаление няма кой да ги попита: Вие като влязохте във властта преди 12 години, имахте ли опит? Или може би само вие имате право да се учите?"

Снимка: БТА

А ако трябва да се погледнат новите хора, без опит в парламента, д-р Гълъбова припомня, че конкретно в партията "Има такъв народ" това са хора с железен професионализъм.

"Да, те правят шоу, но това също е работа, и изисква много професионализъм. Доколкото познавам и хора от другите парламентарни групи, имам и лични познанства, повечето от тях са професионалисти в своите си области", твърди психиатърът. И пита: " Какъв опит имаха досегашните, когато влязоха в парламента преди 12 години? Да си бил секретар или да си работил по еди какъв си проект, да си бил министър, това професия ли е?"

В поведението на ГЕРБ се забелязват и знаци за много сериозни комплекси, смята д-р Гълъбова. Като злобните подмятания и закачки, както и подхвърлянето от страна на депутата Десислава Атанасова към президента: "Ами ние очаквахме да бъдем поздравени!".

"Ама чакайте, вие за какво очаквате да бъдете поздравени, това да не е сватба? Или излиянията на Георги Марков, че Борисов бие 5 пъти и е шампион. Да, изборите са вид съзтезание, но това не е съзтезание кой повече ще го направи, а какво се е случило, като го е направил. Какво направихте за 12 години? Останахме ли най-бедните в ЕС, останахме. На последно място ли сме по размер на заплатите, на последно. На кое място сме по смъртност или по другите демографски показатели? И когато всичко изглежда така, да се настоява, че те са най-добрите, че без тях не могат", смята още Гълъбова.

Колкото до това има ли искрено говорещи депутати, д-р Цветеслава Гълъбова е склонна да се довери на отделни хора от всички парламентарни групи, с изключение на спечелилата изборите коалиция.

"След протестите от миналото лято съм дълбоко убедена, че искрени или не, тези депутати ще се съобразяват с хората, в много по-голяма степен, отколкото през последните 12 години. Мисля, че не остана политик в България, на когото да не е ясно, че ако не се спазват правилата на играта, че ако хората бъдат системно пренебрегвани, унижавани, лъгани, крадени, държани в бедност и мизерия, всеки такъв опит ще завършва на площада. И много бързо ще намерят пътя към изхода, ако не играят по правилата на демокрацията".

Според нея е добре, че в новия парламент има 6 партии, защото те ще си бъдат коректив една на друга. А демокрацията според д-р Гълъбова се гради изключително бавно. Сега се учим.