Той допълни, че е обсъдил този въпрос със своя колега от Малта, предаде БТА.

На днешното заседание министрите на вътрешните работи са разговаряли за солидарността, която се очаква от европейските правителства за приемането на бежанците, пристигащи основно в Малта и Италия. По предложенията на Европейската комисия за промени в Шенгенския граничен кодекс всички участници в срещата са се обединили около мнението, че свободната от граничен контрол зона трябва да бъде запазена и укрепена.

Цветанов уточни, че България приема предложените промени, свързани с възможностите за временно възстановяване на граничния контрол в зоната и ще подкрепи идеите за промени на европейското законодателство в тази област.

По-рано Дания обяви, ще възстанови контрола по границите си с Германия и Швеция. От ЕК вече заявиха, че очакват повече информация от властите в страната. 
Първи за временна промяна в шенгенския договор се обявиха Италия и Франция. На френско-италианската граница са струпани хиляди имигранти.

Цветан Цветанов коментира и приемането на България в Шенген, като изрази мнение, че това ще допринесе за икономическото развитие на страната с допълнителната свобода за движението на хора и стоки.
"Страната ни е технически готова за Шенген, изпълнението на изискванията беше отчетено от съответните групи в ЕП и в Съвета, сега сме в ръцете на политическо решение", каза още министърът.
По неговите думи засега нагласата преди взимането на окончателното решение е да се изчака юлският мониторингов доклад на ЕК. Тогава в България предстои посещение на вътрешния министър на Германия, отбеляза той. 

Доста по-различна е ситуацията от декларирането ни 2007 година за влизане в Шенгенското пространство през 2011 година, коментира още Цветанов от Брюксел, цитиран от БНР.
"Това, което българското правителство има като ангажимент, и това, което успяхме да изпълним в срок до края на март месец - да бъдем готови технически за влизане в Шенгенското пространство, това вече е факт. Оттук нататък ние сме в ръцете на политическото решение, което трябва да бъде взето, и трябва да ви уверя, че в общи линии се оценява това, което е направено от българското правителство. Разбира се, има една нагласа да се изчака все пак и доклада по механизма за оценка, въпреки че шенгенското законодателство не прави подобна обвързаност", каза вътрешният министър.