АБВ призова правителството да реализира проектите от големия шлем на президента Георги Първанов, който е създател на партията. Оттам поискаха и още една министерска оставка - на министъра на икономиката Емил Караниколов, след като преди ден настояха за отстраняване на вътрешния министър Валентин Радев, предаде БНР.

През януари 2008 година, когато Първанов посрещна в София руския президент Владимир Путин, заяви: "Постигнахме Голям шлем". Тогава бяха подписани икономически договорености за АЕЦ "Белене", газопровода "Южен поток" и петролопровода "Бургас - Александруполис".

"Макар и много закъсняла, новата позиция на държавата за изграждане на АЕЦ "Белене" трябва да бъде подкрепена", обяви днес избраният наскоро за председател на АБВ Румен Петков.

По думите му това би било качествена стъпка напред, за качественото развитие на България.

"Качествено от гледна точка на въвеждането на нови технологии, от гледна точка на гарантиране на енергийната сигурност на страната и от гледна точка на утвърждаването на България като източник на енергийна стабилност в Европа. Само проектът "Белене" гарантира 50 000 работни места, гарантира друго качество на образованието ни. Това е проект със стратегически характер", добави бившият вътрешен министър.

Според него българското правителство трябва да поведе битка за пряк внос на газ от Русия за България и Европа, т.е. рестарт на "Южен поток". Всички, които са били или са против проекта, той обяви за национални предатели.

"Всякакво ретранслиране през Турция, за нас не е добро решение", категоричен бе Петков.

"С всички сили трябва да искаме подкрепата на ЕК за проекта "Бургас - Александруполис". Само така можем да си върнем статута на енергиен фактор на Балканите и да се преборим с европейското лицемерие", каза още той.

От АБВ смятат за необяснима липсата на резултати при посещението на президента и след това на премиера в Русия. Според партията ситуацията е драматична - "спад в стокообмена с 25%, загубата за нас се изразява в 2,7 млрд. евро".

Накрая Румен Петков поиска оставка на министър Емил Караниколов с обвини, че е подвел ръководството на ВМЗ-Сопот за купуване на суровини и обещания за пазари, които не може да подсигури. Това ще доведе до драстични съкращения, които ще сринат община Сопот, смята лидерът на партията.