Премиерът Бойко Борисов отишъл да се извини на Владимир Путин, че БСП провалили проектите "Южен поток" и АЕЦ "Белене". Такова заключение направи лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в кулоарите на НС в отговор на критиките на опозицията.

Борисов се извини, че всъщност "Южен поток" е бил направен от социалистите по един доста непрозрачен начин, заобикаляйки европейските разпоредби, каза той. Премиерът Борисов в момента говори за евентуална тръба до България, защото сега има "Турски поток", добави Цветанов.

"Времето ще покаже дали посещението е било успешно, или не", коментира Цветанов за визитата на Борисов в Русия. "Трябва да отчетем, че действително премиерът Борисов се старае да защити националния интерес и също така не би искал да излезе от рамката на единната позиция на Европейския съюз, коментира Цветанов. Но обвини соцлидерката Корнелия Нинова, че на премиера му се е наложило да се извинява на Путин заради нейната партия.

Цветанов обобщи, че "Южен поток" бил грешно заложен от самото начало и от този проект лъхали само корупционни схеми, заобикалящи еврозаконодателството.

И при проекта за АЕЦ "Белене" сме стигнали до днешната ситуация пак благодарение на Нинова и БСП, които казват, че посещението на Борисов не е било успешно, заключи Цветанов. Но, според него, това било типично за опозицията.

Той посочи, че в момента има два реактора, които са платени от българската държава и трябва да се вземе ясно политическо решение в българския парламент дали този проект може да продължи.

Проектът за АЕЦ "Белене" по данни на експертите е на стойност около 20 млрд. лева, към настоящия момент България е платила около 3 млрд. лева, посочи Цветанов. Трябва да е ясно дали ще се реализира този проект на пазарен принцип, без държавни гаранции, или просто забравяме за него и за тези два реактора, добави той.

Цветанов каза, че този политически дебат ще се води вероятно другата и по-другата седмица, когато ще се гледа в комисията по енергетика и в пленарна зала предложението за отпадане на мораториума за строителството на АЕЦ "Белене" и започване на разговори с потенциални инвеститори за реализирането му на пазарен принцип и без държавна гаранция. Трябва да дадем възможност правителството да води разговори с потенциални купувачи, смята той.

Що се отнася до самото разблокиране в едно решение и за площадката на АЕЦ "Белене" - тук смятам, че ще има дебат, коментира Цветанов. Дебатът предстои и знаете, че е имало случаи, когато са внасяни решения от Министерския съвет, когато след постигане на политически консенсус са променяни в българския парламент, каза той.

По повод искането на ДПС премиерът Борисов да обясни в пленарната зала за резултата от срещата си с Путин, Цветанов заяви, че било достатъчно да дойде и енергийният министър, който е бил заедно с него в Москва и е информиран за водените разговори.

"По никакъв начин премиерът Борисов не се е намесвал в законодателната дейност и в тази посока, аз, като председател на ПГ на ГЕРБ имам пълната свобода заедно с обсъждането на дадени теми с ПГ да взимаме становища и да отстояваме съответната позиция в пленарната зала", каза Цветанов във връзка и с АЕЦ "Белене" и поисканото от правителството отпадане на мораториума, каза Цветанов по повод коментара на президента Румен Радев, че премиера Борисов се намесва в работата на депутатите. Той допълни още, че по-важно за него ще е решението на пленарната зала от това на енергийната комисия, където обаче много разчитал на експертното мнение на председателя й Делян Добрев, който е и бивш енергиен министър.

Напомнянето на събития и случки, които са се случили преди няколко месеца, от страна на президента във вчерашния ден, не му прави чест, коментира Цветанов. Според него вчерашният ден е трябвало да бъде отдаден повече на политически коментар за посещението на премиера и представители на правителството в Русия.

Попитан тегли ли някой държавата към автокрация, както твърди президентът, Цветанов коментира, че това е несериозно. Той посочи, че оставката на председателя на парламента Димитър Главчев е била негово решение. Тогава бяхме в навечерието на председателството и предстоеше обръщение на председателя на ЕП Антонио Таяни, припомни Цветанов. Да не забравяме, че премиерът е и председател на пария ГЕРБ, каза още той.

Цветанов беше категоричен, че няма нищо лошо в това кабинетът да преговаря в търсене на потенциални инвеститори за реакторите, но вече за конкретния строеж на площадката, по думите му, щяло да има сериозен политически дебат. "В никакъв случай не трябва да нарушаваме европейското законодателство и трябва да защитим националния интерес", убеден е Цветанов.