„Ние активно си сътрудничим по много съвместни проекти, като например Международната космическа станция (МКС) и ликвидацията на сирийското химическото оръжие”, отбеляза Ърнест и добави, че Русия е „един от важните участници в международната „шесторка” (САЩ, Китай, Русия, Франция, Великобритания и Германия), която се занимава с ядреното досие на Иран”.

По думите на Ърнест Вашингтон и Москва продължават „работа по важни въпроси, които засягат интересите на националната сигурност на САЩ и световната общност”.

„Заедно ние ще продължим да правим света едно малко по-сигурно място”, подчерта прессекретарят на Белия дом Джош Ърнест.

В Белия дом смятат, че Русия не изпълнява своите задължения за решаването на конфликта в Украйна, обяви представителят на президентската администрация на САЩ Джош Ърнест, предаде Газета ру, цитирана от Фокус.

„Колкото по-дълго Русия отказва да изпълнява задълженията си, толкова по- голям става рискът от налагане на нови санкции”, подчерта Ърнест.

Над 4 700 души са станали жертва на продължаващия от април 2014 г. конфликт в Източна Украйна, се казва в съобщение на ООН, цитирано от Интерфакс. По данни на организацията, броят на вътрешно разселените лица в Украйна надхвърля 610 000 души, а други 594 000 са избягали в съседни държави.

В съобщението се посочва, че през януари Съветът за сигурност на ООН може да проведе заседание за Украйна по молба на Великобритания и Литва. Последното обсъждане в рамките на Съвета бе на открито заседание на 12 ноември 2014 г.