Жалбата е внесена от асоциации, представляващи общностите хереро и нама,  предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В иска се настоява също техни представители да участват в преговорите между Германия и Намибия, които текат сега. Германия и Намибия преговарят понастоящем за публикуването на обща декларация, в която Германия ще се извини за масовите убийства в бившата си африканска колония. Берлин обаче смята, че не трябва да изплаща обезщетения, предвид това, че предоставя финансови помощи за развитието на Намибия от обявяването на нейната независимост от Южна Африка през 1990 г.

Сред вносителите на жалбата са Векуии Рукоро, смятан за лидер на общността хереро, Дейвид Фредерик, който е председател на Асоциацията на тракционните власти на нама и Асоциацията в САЩ за признаване на геноцида на народа хереро.

Вносителите на иска казват, че го депозират от името на всички представители на общностите хереро и нама по света, които искат репарации за геноцида срещу тях, извършван по време на германския колониален период. Те искат също признаването на техните права и гаранции, че между Германия и Намибия няма да се сключва никакво споразумение без тяхното одобрение.

В Берлин говорителят на министерството на външните работи Мартин Шафер отказа да коментира казуса с жалбата.

В иска, депозиран в съд в Ню Йорк, се казва, че между 1885 г. и 1903 г. една трета от земите на хереро и на нама са били конфискувани без компенсации от германските колонизатори и това е станало с негласното съгласие на германските власти. В жалбата се упоменава и потушаването от германските власти на народните бунтове през 1904-1905 г., в което загинаха около 100 000 членове на хереро и нама.

Според някои историци това може да се разглежда като първия геноцид на 20 век.