От 585 депутати (от 631), присъствали на извънредното заседание на Бундестага, 454 са гласували "за", 113 "против" и 18 "въздържал се", сочат официалните резултати от вота, цитирани от Франс прес и БТА.

За да гласуват по спасяването на Гърция, германските депутати прекъснаха своята ваканция за втори път това лято.

Броят на противопоставилите се е по-нисък, отколкото през юли, когато 191 депутати бяха против започването на преговори с Гърция, отбелязва ДПА.

Част от противниците на новата помощ за Гърция по всяка вероятност са от управляващата коалиция на Християндемократическия съюз (ХДС), който се председателства от канцлера Ангела Меркел, и Християнсоциалния съюз (ХСС), посочва ТАСС. На пробен необвързващ вот вчера 60 от 311 консерватори гласуваха с "не" или се въздържаха.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви при изказването си пред депутатите, че би било безотговорно, ако те отхвърлят третия спасителен план за Атина - при положение, че гръцкият парламент вече е приел голяма част от мерките.

Шойбле увери, че Международният валутен фонд (МВФ) е готов да участва в третата програма за финансово подпомагане на Гърция, но при определени условия, които трябва да бъдат изпълнени (МВФ настоява за силна редукция на гръцкия дълг).
За правителството на Германия участието на МВФ е задължително условие, посочи германският министър, като припомни, че фондът ще вземе решение по въпроса през октомври.

Каква беше дилемата на германските консерватори >>

По-късно днес и холандският парламент трябва да се произнесе по помощния пакет, който се очаква да достигне 86 милиарда евро за три години. Програмата досега е подкрепена от Испания, Естония, Литва, Австрия.

В петък финансовите министри от еврозоната дадоха зелена светлина на третия помощен план за Гърция на стойност 86 милиарда евро.

Съветът на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) тази вечер се събира на телеконферентна връзка, за да обсъди новата гръцка програма. Членовете на съвета на ЕСМ, финансовите министри от еврозоната, се очаква да ратифицират програмата, за да стартира отпускането на първия транш от новата финансова помощ за Гърция и страната да може да се разплати навреме, още утре, с Европейската централна банка, на която дължи 3,2 млрд. евро.