Двамата дипломати отправиха посланието си от страниците на в. "24 часа".
То започва с думите: 

"Германия и Франция, както всички свои европейски партньори, наблюдават с изключително внимание настоящата криза в България, втората за по-малко от шест месеца: криза на доверие в начина на управление на страната, както показват протестите".

Според посланиците вече е ясно, че българското общество изисква настойчиво неговият политически, административен, съдебен и икономически елит да изповядва принципите на обществения интерес. Очевидно е, смятат двамата, че то се притеснява от проникването на частни интереси в публичната сфера.

Необходимостта да се назначават на публични длъжности безспорни личности – компетентни, които поставят общественото благо над личните си цели и са в състояние да устояват на натиск – е очевиден факт в демократичните страни, се казва още в позицията на Отие и Хьопхнер.

"Безспорно е от първостепенно значение за всички инстанции, които отговарят за борбата с организираната престъпност и корупцията, за гарантирането на вътрешната сигурност, за контрола на търговския обмен, за осигуряването на енергийните потребности. Във всички тези области непрозрачните назначения могат единствено да бъдат в полза на корупцията и организираната престъпност", заявяват още дипломатите.

По думите им демокрацията не може без плурализъм на медиите, а все повече български граждани и европейските партньори се притесняват от нарастващата концентрация на собствеността на печатните и електронни медии при непрозрачни условия и при произтичащите от това рискове за свободата на словото.

"Принадлежността към ЕС е цивилизован избор. Олигархичният модел не е съвместим с него нито в България, нито другаде: той може да доведе единствено до образуването на “държава в държавата”. Настоящата криза на доверие не трябва да води до поддаване на песимистични виждания за бъдещето на България. Обратно, тя отразява твърдата воля на българите да видят, че управлението на страната е в услуга на обществения интерес", се казва още в позицията.

По думите на посланиците чудесна новина е, че гражданското общество е в подем със своя дух, привързаност към демокрацията и отказ да се поддаде на провокациите, със загриженост за бъдещето.
Двамата подчертават, че буди уважение начинът, по който полицията гарантира мирната изява на гражданското общество.

"Всъщност то заслужава да бъде чуто: едно активно, силно, модерно гражданско общество. Изправени пред настоящите предизвикателства, именно основните институции и политически сили са тези, които трябва заедно да намерят всички пътища за постигане на напредък, като отчитат исканията на обществото", заявяват още дипломатите.

Те допълват, че държат да приветстват решителността на президента Плевнелиев да запази неразривната свързаност на България с европейските ценности и правовата държава и да настоява за прозрачност, морал и етика.

Ролята на гарант на институциите и единството на нацията, която изпълнява държавният глава, е от първостепенно значение при настоящите обстоятелства и заслужава уважение, казват Отие и Хьопфнер.

По думите им мястото за политически дебати е в парламента и всички партии трябва да участват в него.
Те обаче изтъкват, че проявата на екстремизъм и изпълнените с нетърпимост и ксенофобия изказвания, призивите към расова, етническа или религиозна омраза и към насилие, провокациите и нарушенията на обществения ред са недопустими, особено в държава-членка на ЕС. Очевидно, че те трябва да бъдат санкционирани от момента, в който са в разрез със закона, подчертават още двамата посланици.

"Доброто управление на страната е в интерес на всички българи. Но е в интерес и на всички европейци: в качеството им на данъкоплатци (около 40% от отпуснатите на България еврофондове идват от немските и френските данъкоплатци); защото нашите икономики са взаимно обвързани; и просто защото нашите съдби занапред са свързани", завършва изявлението на Филип Отие и Матиас Хьопфнер.