Мика Зайкова от "Има такъв народ" днес беше най-споменаваното име в България. Доайенката на новия парламент, която откри с прочувствена реч 45-ото Народно събрание, а впоследствие роди и куп "бисери", се превърна във всеобща любимка и тема №1 в социалните мрежи. Ето някои от реакциите във фейсбук на известни личности, с "хаштаг" "Всички обичат Мика":

"Мика е велика!", възкликна дори депутат от друга парламентарна група - социалистът Александър Симов.

Президентският съветник Димитър Стоянов също не пести суперлативи към Зайкова: "От пленарната зала на Народното събрание! Чудесна реч на президента, незабравим председателстващ в лицето на Мика Зайкова и надежда за по-добро за България!"

Психиатърката Цветеслава Гълъбова пък написа: "Първото парламентарно заседание е забележително от моята професионална гледна точка. Първо ще отбележа яркото и интелигентно присъствие на г-жа Мика Зайкова - наистина съм впечатлена. Освен всичко друго г-жа Зайкова има изключително приятно чувство за хумор и ирония".

Пиарката Соня Момчилова също оцени високо доайенката на парламента: "Мика Зайкова реабилитира дефицита на човешкост от трибуната".

"Най ме изкефи непринуденият и бодър смях на г-жа Мика Зайкова! Плени ме! Както и изборът на нов, образован, нормален, добре изглеждащ, млад и с европейско излъчване Парламентарен шеф - г-жа Ива Митева! Доволна съм и гръмвам шампанското!", написа композиторката на хита "Гълъбо" Вида Пиронкова.

Известната писателка Мария Лалева същи направи комплимент на синдикалистката и икономистка: "Ако трябва да обобщим (неизчерпателно) днешния полуден: 1. Всички обичат Мика; 2. Достойнство в кофа не стои; 3. Мажоритарното изведнАж не е на мода; 4. Българите са благодарни на НС, че след химна на ЕС не пуснаха и "ДеЦка планета"; 5. Доста от жените в парламента имат т@пки, могат и на заем да раздават; 6. Българите днес се чувстваха като на сватба пред телевизора- всички облЯкани, натокани, сресани (който има коса), шеги и закачки, кумове, кисели роднини, све по сватбения протокол. То надежди, то чудУ. И обещания за вола с каруцата, дето сега ше даваме или ше обещаваме, като в оня виц, па пожелания младото семейство да пребъде, амин. (Ридая) 7. От утре да сме живи и здрави, драги сънародници, и младото семейство да си опича акълЯ. ТолкУз от народа. Сватбената рокля само веднъж е бяла. Да си знаят".

Колаж: Пернишки хумор, Фейсбук

Журналистката Сибина Григорова коментира: "Тази госпожа Мика Зайкова днес беше доста яка. Като не излязоха сметките: "Дами и господа, гласували са общо двеста тридесет и девет души в залата и двама души... хм, но тогава не ми излиза сметката. Нещо квесторите са сбъркали. Почвам аз да сме́там". А икономистът Мирослав Иванов допълни: "Ако гласуват още неколко пъти Мика Зайкова ще е направила повече изчисления на ум от сюперкомпютера".

Журналистката и холивудска съпруга Ирина Асиова-Диамант също е във възторг: "С такъв интерес не сме гледали нито едно първо заседание на новия парламент. Реч по реч, депутат по депутат. До сега не съм следила церемония с такова любопитство... даже връчването на Оскарите с Мария Бакалова няма да превъртам кадър по кадър, както първия ден от влизането в 45-ото НС. От минаването по червения килим до излизането на сцената! Да раздадем и малко статуетки! За изгряваща звезда присъждам отличието на... Мика Зайкова. Просто кърти!".

Снимки: БТА