Мухарем Индже, който е един от четиримата кандидати за поста президент на Турция на изборите на 14 май, обяви, че оттегля кандидатурата си, предаде Ройтерс.

"Оттеглям кандидатурата си", заяви на пресконференция лидерът на Партията на родината, който според социологическите проучвания можеше да спечели между 2 и 4 процента от гласовете.

Няколко представители от неговата партия подадоха оставки през последните дни заради опасения, че кандидатурата на Индже ще попречи на основния опозиционен кандидат Кемал Кълъчдароглу да спечели срещу настоящия президент Реджеп Тайип Ердоган, който е на власт от двадесет години, отбелязва Франс прес.

Индже мотивира решението си с това, че опозиционният съюз, начело с Кемал Кълъчдароглу, "ще хвърли цялата вина" върху него, ако той изгуби от Ердоган.

Мухарем Индже дълги години бе един от водещите функционери в основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП). На изборите през 2018 г. той бе кандидат за президент, но загуби срещу Ердоган. Заради несъгласия с НРП, и най-вече със сегашния й лидер Кемал Кълъчдароглу, Индже се отцепи и основа своя партия. Той успя да събере необходимите 100 000 подписа, за да се кандидатира за президент като независим кандидат.

Оттеглянето му от надпреварата идва на фона на твърдения за секс запис на Индже, тиражирани в социалните медии, които предизвикаха ефекта на бомба в Турция броени дни преди изборите за президент и парламент на 14 май.

Потребител под името Али Йешилдаг твърди, че разполага със запис със сексуално съдържание на Индже, който ще сподели. От същия профил бяха отправени твърдения и за други политици.

Индже отговори на твърденията с пост в Туитър, в който призова съдържанието да бъде незабавно оповестено.

"Какъвто и фалшив документ, каквато и фалшива разписка, каквото и фалшиво изображение да имате, публикувайте го, без да чакате и минута", написа той и се закани да си оправи сметките с разпространителите на невярна информация по негов адрес в съда.

След появата на компромата обаче се появиха твърдения, че Мухарем Индже е прекарал инфаркт. Планирани предварително от него предизборни прояви за вчера и днес бяха отменени. От предизборния щаб на Индже отрекоха информациите за инфаркт, но признаха, че кандидат-президентът е болен, без да уточнят от какво.

Засега няма яснота кой стои зад компромата срещу Индже.

Лидерът на Партията на родината Мухарем Индже дълги години бе един от водещите функционери в основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП). На изборите през 2018 г. той бе кандидат за президент, но загуби срещу Ердоган. Заради несъгласия с НРП, и най-вече със сегашния й лидер Кемал Кълъчдароглу, който също е кандидат за президентските избори в неделя, Индже се отцепи и основа своя партия. Той успя да събере необходимите 100 хиляди подписа, за да се кандидатира за президент като независим кандидат, и стана един от четиримата политици, измежду които турците ще изберат новия си президент.

Кандидатурата му предизвика критики сред опозиционните среди, че разцепва гласовете на опозицията.

Според твърдения има вероятност заради компроматите Индже да се оттегли от надпреварата за президентския пост. За това, както се твърди, настоявали функционери от най-близкото обкръжение на политическия лидер.

Кълъчдароглу призова Индже да се върне в лоното на НРП и да се борят заедно.

На нашата маса винаги има място за него. Ако пожелае, нека дойде и заедно да изчистим тази каша от политиката, заяви Кълъчдароглу в Туитър.