Анегрет Крамп-Каренбауер, новият лидер на германския Християндемократически съюз (ХДС), е по-популярна сред сънародниците си от съперниците й Фридрих Мерц и Йенс Шпан. Това сочи проучване на социологическия институт "ЮГов", цитирано от ДПА. 

Крамп-Каренбауер има подкрепата на 26 процента от германците и на 39 процента от поддръжниците на ХДС и баварския му съюзник - Християнсоциалния съюз (ХСС), сочи анкетата.

Мерц и Шпан събират подкрепата на съответно 22 процента и 4 процента от поддръжниците на ХДС/ХСС, а 18 процента от симпатизантите на консервативния блок посочват, че няма да гласуват за никой от тях. 

Сред германските избиратели като цяло 29 процента посочват, че не са доволни от никого от вероятните кандидати, а 25 процента заявяват, че все още не са решили. 

Сред поддръжниците на опозиционните партии има по-разнопосочни мнения по въпроса кой трябва да застане начело на ХДС/ХСС при следващите парламентарни избори, планирани за 2021 година. 46 процента от симпатизантите на "Зелените" подкрепят Крамп-Каренбауер, а само 4 процента се изказват в подкрепа на Мерц. 

 

 

Избирателите на про-бизнес ориентираната Свободна демократическа партия (СДП) и на крайнодясната Алтернатива за Германия (АзГ) от друга страна ясно застават зад Мерц като кандидат за канцлер на консервативния блок. 

Меркел предаде позицията си като лидер на ХДС в началото на декември след 18 години начело на партията и бе заменена от Крамп-Каренбауер.