С кворум от 125 народни представители започна извънредното пленарно заседание. Извънредното заседание бе свикано в петък след като депутатите не успяха да съберат кворум. Тогава от БСП и ДПС не се регистрираха и заседанието бе провалено.

Дневният ред включва промените в Изборния кодекс, с които се отменя машинното гласуване за местни и парламентарни избори.

Промените са внесени от ПГ на ГЕРБ. Опозицията е в парламента, но не се регистрира.

Отмяната е, за да не се компрометират изборите и да се избегнат оспорвания на вота, обясни лидерът на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. Максимално 156 човека ще могат да гласуват на една машина, и то, ако са един след друг, изтъкна, че машинното гласуване, наред със спорната полза от тях, не оправдават средствата, вложени в тях.

ДПС няма да подкрепи отмяната, предупреди зам.-шефът на ПГ на ДПС Йордан Цонев. "Недоверието към изборния процес започва от секционните комисии и свършва там. От началото на демокрацията най-слабото звено в изборния процес са секционните комисии - поради умора или умишлено, поради пристрастия членовете подменят резултати", обобщи той впечатленията си още от първите парламентарни избори у нас. И допълни, че ДПС ще иска и машинно преброяване. Може да видим как става в САЩ. Ако кажете, че тук не сме САЩ, влезте в първия тотопункт -там фишът веднага се отчита в машината", препоръча Цонев.