Парламентът прие със 121 гласа "за" и 5 "против" оставката на министър Румен Порожанов като министър на земеделието, храните и горите и гласуваха поста да заеме депутатката от ГЕРБ и председател на парламентарната земеделска комисия Десислава Танева. Това се случи при продължаващото отсъствие на народните представители от БСП, но този път от ДПС бяха в залата.

След като положи клетва, Танева заяви:

"Първите ми действия като министър ще са за решаването на ежедневните проблеми на земеделците, които не са малки. Това е най-тежкото министерство. Със земеделие се занимават над 100 000 души в България. Животът в селските райони зависи от земеделието. Те са изложени на тежкото администриране във връзка с получаването на подпомагане от Европа, което не може да стигне степента на опростяване, която се желае от тях. Защото трябва да спазваме процедури, правила. Земеделието е и най-рисковата работа, тъй като е изложено на природата, срещу която решение няма".

Тя подчерта, че се е занимавала само със земеделие в професионалния си път.

"И в този смисъл няма нищо изненадващо. Има много проблеми на ежедневието, има репутационни проблеми и тях трябва да решаваме. Аз съм човек, който е познат, включително и от предходния ми мандат в министерството. Следвам политиките на открит диалог, на програма, на планиране".

Тържествената клетва

Снимка: БТА

Танева добави, че ще следва политиката в земеделието на ГЕРБ и голямата управленска коалиция.

Снимка: БТА

По повод рокадата пък тя каза:

"Моментът, в който става настоящата смяна, е пикът на една предизборна кампания - изключително изострена и нетипична за едни европейски избори. Със сигурност това дава отражение върху начина, по който се възприема смяната".

Танева получи поздравления от други министри

Снимка: БТА

По-късно на въпрос на журналисти дали предвижда смени в ДФ "Земеделие", Танева заяви, че със сигурност ще има промени в политическия екип.

"Иванка Багдатова-Мизова ще напусне ДФ "Земеделие". Всичко е въпрос и на разговори. Аз имам определени виждания, които бих представила и защитила. Важно е всички решения да се вземат в режим на диалог и в убеденост, че те биха довели до резултатите, които всички търсим", обясни тя.

Снимка: БТА

Попитана дали се притеснява от проверки, Танева подчерта, че доходите ѝ са ясно декларирани, както и че е декларирано къде живее.

Порожанов подаде оставка вчера заради започналото разследване за злоупотреби с европейски средства в ДФ "Земеделие", по времето когато институцията беше ръководена от него. В мотивите за решението си той изтъкна, че не желае атаката срещу него да влияе на работата на правителството.

Самият премиер обаче заяви, че е поискал да напусне правителството, защото подалата преди две седмици оставка по негово разпореждане зам.-директорка на фонд "Земеделие" Иванка Багдатова-Мизова все още е на работа. Причината е, че не е свикано заседание на Управителния съвет на фонда, на което по закон трябва да бъде гласувано освобождаването й от длъжност. Порожанов дори решил да отложи разглеждането на въпроса, чакайки резултатите от проверката на случая, в който се оказа, че телефонът на Багдатова-Мизова присъства в реклама на къща за гости, строена с европари.

"Аз казах, че ще проверявам доста работи. Никога не съм бързал да приемам или да настоявам за оставки, докато не се убедя. Но, който иска да си пази някого, ясно казах - компромис не правим към никого, нарушителите да бъдат изправяни пред закона", коментира Бойко  Борисов.

На въпрос какво е казал Порожанов по случая, той отговори: "Не се е събрал бордът още... било еди-какво си. В ефир още миналия петък казах, че всичко това трябва да приключи, и то бързо. Хората не могат да имат съмнения".

Още вчера премиерът предложи за негов заместник Танева, която беше земеделски министър във втория му кабинет - от 7 ноември 2014 до 27 януари 2017 г. Тя стана първата жената на този пост. По време на мандата й беше наложен таван на плащанията за едно земеделско стопанство и беше въведен ред при правните основания за ползване на земята.