ГЕРБ ще внесе следващата седмица проект на решение за отнемане на дерогацията на "Лукойл", да задължим правителството в едноседмичен срок да отнеме дерогацията. Това съобщи тази вечер в Русе председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова по време на среща с членове и симпатизанти, цитирана от БТА. 

"Считаме, че трябва да въведем най-либералния режим за съхранение на горива и държавата да си назначи особен представител", каза още Атанасова.

По думите ѝ "това, че правителството не може да взема смели решения, не следва да се пише в сметката на всички, които го подкрепят, защото нашата парламентарна група знае как се управлява и в криза".

Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се разгневи на финансовия министър Асен Василев по темата за продажбата на "Лукойл" и за последната промяна в закона, с която между първо и второ четене депутатите били подведени да я гласуват, а всъщност тя осигурявала 100% монопол за компанията.

Борисов се закани, че въпреки договорката да подкрепят законите на Асен Василев, повече на доверие неговите народни представители няма да гласуват поправки на доверие, преди да са ги обсъдили и анализирали. 

"Притеснителното е, че в текста, който приехме, има едно текстче, че горивата се съхраняват само в България, което означава, че се дава 100% монопол на "Лукойл", вносителите не могат вече да внасят горива. На пазара ще остане само "Лукойл". Как се гони "Лукойл" и в същото време му даваш пълен монопол, и му даваш дерогация за милиарди, и е платил нула лева данъци", попита шефът на енергийната комисия Делян Добрев, който предупредил Борисов за това, че ГЕРБ са били подведени при гласуването.