Това заяви днес във Варна министърът на отбраната Аню Ангелов, предаде БГНЕС. Кандидатите жени във военните ВУЗ-ове са много повече от кандидатите мъже, допълни още той.

По данни на подполковник Невяна Митева, председател на Сдружението на жените военослужещи, пет специализации са изцяло затворени за жени, сред които летец-пилот в изтребителната авиация, както и мотопехотни и танкови войски. Според военния министър, България е имала жени летци, но решението ще се вземе на по-късен етап с оглед на това доколко е съобразен женският организъм с натоварването. По-бързо може да бъде решен въпросът с танковите войски, където по време на обучението ще бъде наблегнато повече на стажа, коментира министър Ангелов.

Увеличаване на контингента в Афганистан се налага най-вече заради новата стратегия на НАТО за мисията там, коментира още военният министър. По негови данни до края на годината ще бъдат пратени още два- три медицински екипа и 10 инструктори в центъра за подготовка на афганистанската армия.