Изборът трябва да бъде направен този четвъртък, когато на Среща на върха ще се съберат лидерите на 27-те страни-членки, предаде Дарик радио.
Желева допълни, че заседанието може да продължи дори два дни, докато се вземе решение. България вече заяви своята подкрепа към кандидатурата на премиера на Люксембург Жан-Клод Юнкер, но министърът допълни, че се обмислят и други предложения.
„Днес е имало втори тур от позвъняване на шведското председателство по държавите членки, обаждали са се в България. Аз не мога да ви кажа оттук какво е казал премиерът на шведския си колега, но ние сме си заявили ясно позицията. Имаме си някакви приоритети, които поддържаме от самото начало. Споменали сме Юнкер още от самото начало. Белгийският премиер също е фигура, около която ние бихме могли да се обединим, защото има много, които го подкрепят", коментира Желева.
Според нея има три групи държави - такива, които имат кандидати, други, които нямат, но имат мнение какви да бъдат фигурите, и трета група, която е по-скоро ориентирана към това, къде ще се ориентира мнозинството и да го подкрепят.
"Ще трябва дълго умуване. Чака ги дълга нощ. Накрая ще е като с избор на папа", заяви външният ни министър.
Тя бе категорична, че България няма намерение да се противопоставя на консенсус в ЕС за президент и върховен представител по външната политика на съюза, предаде БТА.
Като кандидат за член на бъдещата Европейска комисия Румяна Желева заяви, че засега няма яснота и около сформирането на новата комисия. Според нея ЕК може да заработи в нов състав от началото на февруари другата година. Това означава, че изслушването и гласуването на новите комисари в Европейския парламент вероятно ще се състои през януари.