Фратини отбелязва, че е необходимо да има европейска армия и че "ако някои страни искат да имат засилено сътрудничество помежду си, може да го правят". Това вече се прави с еврото и Шенгенските споразумения за свободно придвижване и този принцип сега ще може да се прилага и при общата европейска политиката за отбрана, подчертава министърът в интервюто, цитирано от БТА.
"Ако не водим обща европейска външна политика, има опасност Европа да бъде маргинализирана. Тя ще бъде задмината от Г-2 на Америка и Китай, тоест от тихоокеанската ос, а атлантическата ос ще потъне в забрава. След Лисабон вече нямаме оправдание", аргументира се Фратини.
Той подчертава, че по този начин европейските страни ще могат по-добре да координират усилията си и дава за пример Афганистан.
"Сега всяка страна дава еднакъв военен принос, всяка страна осигурява за Афганистан бронирана техника, хора, танкове, самолети. Ако имаме европейска армия, Италия би могла да изпраща самолети, Франция - танкове, Великобритания - бронирани машини, и по този начин бихме могли да оптимизираме ресурсите си", казва още министърът.
Италия подкрепя кандидатурата на бившия премиер Масимо д'Алема за поста върховен представител на ЕС за външната политика. Кой ще заеме новите висши постове в съюза ще се реши на извънредна среща на върха на 19 ноември в Брюксел.