"Това което е важно в момента е не да броим наказаните, а да броим преследваните. Много хора остават извън закона, защото корупцията в съда, прокуратурата и местната власт е функция на усещането за безнаказаност", заяви той. Там където политическите нрави са много спокойни има депутатски имунитет, но той е остатък от предишни времена, когато е имало опасност да има натиск срещу действащ политик, за да бъде изкаран от власт", заяви депутатът от РЗС.
"И днес главният прокурор може да поиска свалянето на имунитета на някой депутат и така мнозинството може да гласува за свалянето на имунитет на депутат от малцинството", заяви от своя страна известният адвокат Марин Маровски.
"У нас ситуацията днес е неприязън към политическия елит и усещане на безнаказаност, и безпомощността на обществото да осъди политици, които са злоупотребили. Смисълът на изборите е на какво държи обществото, тези избори показаха, че обществото държи да бъдат наказани тези политици, които са злоупотребили", смята обаче Семов.
Според него въпросът е дали ние имаме нагласа, да преследваме на злоупотреби. Този ход ще даде усещане за наказуемост на депутатите, каза Семов.
"Въпросът за депутатския имунитет може да се постави при законодателни промени, заради лозунга депутатът да не бъде недосегаем", смята Марковски. В пленарната залата, според него, депутатът трябва да е воин на своята кауза. Според него обаче гласуващите с чужди карти извършват документно престъпления.
"Това, което назрява в хората в обществото е, че те ходят на работа, а депутатите ги няма. Наличието на депутатския имунитет не ги прави недосегаеми, в законовата уредба има възможност те да бъдат съдени, ако извършват тежко престъпление", каза още юристът.
Според него е правилно да има кандидат-депутатски имунитет, защото някой от управляващите може да реши да спретне дело на противника си, за да може да го изкара от кампанията.
"Махането на имунитета може да постави хората, които се борят за добра кауза, в лошо положение, заяви Марковски. Аако има реално наказани хора, само тогава ще се усили усещането за справедливост", коментира Марковски.
Той смята, че не бива да се сваля и имунитетът на съдиите. Ако един съдия осъди групировка, може да спретнат дело срещу него, заяви адвокатът.