Той бе цитиран от пресслужбата на Кремъл.

"Русия категорично осъжда нападението срещу Сирия, където руски военнослужещи помагат на законното правителство в борбата с тероризма", подчерта Путин.

С действията си САЩ още повече усложняват хуманитарната катастрофа в Сирия, носят отговорност за страданията на мирното население, на практика си затварят очите пред действията на терористите, които седем години измъчват сирийския народ, провокират нова вълна от бежанци от тази страна и региона като цяло, отбеляза руският лидер.

Русия свиква извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН за обсъждане на "агресивните действия на САЩ и техните съюзници", заяви Путин.

Той каза, че за атаката в Сирия е била използвана инсценировка на употреба на отровни вещества срещу гражданско население.

"Отново, както и преди година, когато САЩ атакуваха в Сирия базата Шайрат, като предлог бе използвана инсценировка на прилагане на отровни вещества срещу цивилното население - този път в Дума, предградие на Дамаск", каза Путин и добави, че руските военни експерти са посетили мястото на "мнимия инцидент" и не са открили следи от използване на хлор или друго отровно вещество.

"Нито един мирен жител не потвърди, че е имало химическа атака", заяви той.

"Ескалацията на напрежението в Сирия оказва разрушително въздействие на цялата система на международните отношения, посочи Путин. Историята ще се произнесе и тя вече възложи на Вашингтон "тежката отговорност за кървавата разправа с Югославия, Ирак и Либия".