Европейската комисия следи отблизо кризата в Сирия, заяви в специално интервю за БНР еврокомисарят по хуманитарната помощ и управлението на кризи Христос Стилианидис.

"Няма съмнение, че Европейският съюз и по-специално президентът Жан - Клод Юнкер, върховният представител Федерика Могерини и лично аз следим много внимателно ситуацията в Сирия. За съжаление ние трябва да отбележим, че ситуацията остава изключително опасна. Искам да обърна внимание на хуманитарния аспект от въпроса. За нас е не просто задължение, но и морален ангажимент, да осигурим възможно най-бързо хуманитарна помощ на страдащите хора в Източна Гута и най-вече в Дума. Става дума за невинни хора в Сирия, които страдат изключително много. Да им окажем хуманитарна помощ за нас е сред най-важните приоритети", изтъкна той.

ЕС е инвестирал повече от 10 млрд. евро за хуманитарна помощ в Сирия и Ирак, отчете еврокомисарят: "Ние - европейските граждани, обединени в Европейския съюз, поехме своята отговорност и направихме всичко възможно, за да помогнем на хората. След две седмици ще имаме една изключително важна конференция в Брюксел, посветена на ситуацията в Сирия. Заедно с моите колеги Федерика Могерини и Йоханес Хан искаме да обърнем сериозно внимание на проблемите в самата Сирия, както и да погледнем в целия регион. Трябва да сме много внимателни и с проблема с бежанците. Всъщност, мога да кажа много за нашата ангажираност с проблема".

Стилианидис каза, че си спомня много ясно, бил е много близо до Мосул по време на операцията по освобождаването.

"Мога да говоря много и за ситуацията с бежанците в Йордания и Либия, в Турция и в Гърция. Наше задължение, като хуманитарни работници, е да се погрижим за тези хора. Много пъти обаче съм казвал, че се нуждаем от политическо решение за справяне със ситуацията. Хуманитарни решения няма. Помощта може само да облекчи ситуацията на страдащите, но не може да реши проблема. Решението на проблема трябва да е политическо. Затова ние в Европейската комисия правим нещо, което наричаме "комплексен подход" - чрез политически инструменти, хуманитарна помощ и действия за осигуряване на стабилност в региона. Всички трябва да работим заедно, за да помогнем на процеса по установяване на траен мир", изтъкна еврокомисарят.

Цялата сума от 3 миларда евро, отпускана на Турция за бежанците, отива само и единствено за тях, категоричен е той: