"Родолюбието и патриотизмът са вътрешната ни убеденост, ежедневна битка, за да се отстояват българските национални ценности и традиции.

В следващия парламент РБ ще предложи Българска национална доктрина и ще настояваме да бъде приоритет на мнозинството", е казал Емил Кабаиванов от СДС, кмет на Карлово и член на НКС на РБ, съобщиха от пресофиса на ДБГ, цитиран от БТА.

Реформаторският блок предвижда в програмата си въвеждане на ограничения на социални плащания за безработица за хората, които не са изпълнили конституционното си задължение да се образоват.

"Всеки българин има равни права и задължения към държавата, заяви пред медии Димитър Делчев от "Движение България на гражданите", член на Националния координационен съвет на РБ.

Дефицитът при изплащането на пари за безработица е над 120 млн лева, а близо 50 процента от хората с начално или по-ниско образование са безработни, други 20 процента с основно образование също, е цитирал публични данни Делчев.

"Нашето предложение ще спре този омагьосан кръг едно лице да не се образова, което държавата му осигурява безплатно, след това да взема помощи за безработица и да тежи на на социалната система", посочил още той.

"Въвеждаме образователен ценз. Нашето искане е да отпадне хартиеното гласуване и да остане само машинното, ако човек иска да се справи и да гласува, то той ще трябва да може да чете", е заявил Костадин Марков от СДС, член на Политическия съвет на РБ, цитиран в съобщението.

Това отново е свързано с конституционните задължения на всички хора. Тези, които не са го направили, няма да имат равни права с останалите, коментира той.

Антони Тренчев от ДБГ, член на НСК на РБ, обаяви, че програмата на Блока за изборите "ще внесе разум в морето от популизъм, в което, с коя от коя по-шокоращи е неизпълними идеи, се състезават останалите политически формации".

Той оцени като популистко наддаване предложенията на БСП за 1 200 лева заплати, от ГЕРБ да я качват до 1 500 лева, а бивши партньори от десницата дори да обещават пенсии от 700 лева.