Противоепидемичната обстановка и социалната изолация са довели до лек спад на престъпленията, свързани с производство, разпространение и употреба на наркотици, отчетоха от пловдивската полиция. Затова пък криминалният контингент става все по-изобретателен - в града е заловен да се предлага ЛСД под формата на хартиен пъзел с картинки, предава БНТ.

"С увеличаване на присъственото обучение, патрулиращите полицейски екипи в районите на училищата ще се завърнат с удвоен състав", обявиха от полицията в Пловдив.

Прецизно оформен, стриктно дозиран чрез пунктирни линии и украсен с картинки - в такъв атрактивен и невинен вид се предлага силно халюциногенният наркотик ЛСД в Пловдив. Шареният хартиен пъзел с 30 дози дрога е открит у 20-годишен младеж, стар познайник на полицията.

"Въпросният наркотик е водоразтворим и с цел да бъде по-лесно разпространяван. След като се разтвори, се наслоява определената доза върху хартията или картончето. Интересното е, че за първи път е с такъв начин на предлагане на наркотика - изображение на детска рисунка - за да не буди никакво съмнение, че това представлява наркотично вещество", комавтира гл. инспектор Кръстьо Булкин от Криминална полиция в 3 РУ-Пловдив.

Когато хартията попадне в устата, ефектът на наркотика продължава между 6 и 12 часа, в които човек не различава реалността от въображаемото.

"Той може да не отчете някаква опасност, която е реална както има случаи да речем от височини може да скочат с идеята, че имат крила или че не е толкова високо, колкото е наистина", каза психологът Петя Драганова.

"Такова вещество не се изчиства напълно от организма и може да циркулира дълго време вътре и след година може да се прояви като флаш бек... отново може да получиш халюцинация, но без употреба - изведнъж както шофираш или както си ходиш", обясни Даниела Димитрова от Центъра по превенция на наркотичните вещества в Пловдив.

Като част от превенцията се възстановяват и патрулите в районите на училищата.

Близо 800 човека са задържани за наркотици през миналата година, от тях 26 са били непълнолетни деца, отчитат от пловдивската полиция.