Директорът на училище "Найден Геров" в Пловдив Диана Гавазова е освободен със заповед на началника на Регионалното управление на образованието. Причината е, че в продължение на повече от два месеца учители са писали оценки на починало дете.

На мястото на досегашния ръководител ще бъде назначен временно изпълняващ длъжността.

Проверката на дейността на училището започна по разпореждане на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков. Тя беше провокирана от сигнал, че в продължителен период са писани оценки от повече от един учител на ученичка, загубила живота си.

При започването на проверката министър Цоков подчерта, че това е случай, който е извън моралните норми и ще бъдат взети най-строги мерки.

Пред Радио Пловдив директора на РУО - Пловдив Иванка Кирковатя уточни, че проверката е потвърдила скандалните факти и това е дало основание за уволнението на директора на училището. Обясненията, дадени от нея, "не се смислени и не са логични". Според Киркова учителите, писали оценките, също заслужават наказание. Да бъде наложено такова вече е в прерогативите на назначения нов директор - Сашка Кръстева.

Сред останалите нарушения е липсата на контролна дейност както от страна на ръководството на училището, така и от РУО, което тогава се ръководи от Антоанета Пакова.

По думите на настоящия началник Пакова също подлежи на наказание. Още през месец март проверка в училището е установила 62% отсъстващи ученици. По нея е подаден доклад и назначена последваща проверка, която обаче въобще не е извършена. Допълнително от това - в продължение на две години не се правени графици на екипите за обхват. В момента Пакова е оглавява правна и административна дирекция в РУО, но поради навършването на пенсионна възраст е Иванка Киркова е дала предложение до министъра на образованието за пенсионирането ѝ.

"Взела съм трудно решение, но съм убедена в правотата му, "защото тези практики минават всички граници", категорична е Киркова.

Според нея това компрометира целия механизъм за връщане на децата в училище. В тази връзка се подновяват постоянните проверки на присъствието за всички училища в най-голям риск.

Освен направената вече проверка от РУО, скоро се очаква да излезе и подробната проверка на МОН по случая.