Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков разпореди цялостна проверка и пълен одит на всички замесени звена заради безпрецедентен сигнал за училище "Найден Геров" в Пловдив.

Регионалното управление на образованието (РУО) в Пловдив е било сигнализирано, че в СУ "Найден Геров" продължават да се пишат оценки на ученичка, която е починала.

През миналата учебна година момичето е трябвало да бъде петокласничка в СУ "Найден Геров" в пловдивския квартал "Столипиново". Но не е отишла на училище в първия учебен ден. Нито на следващия. Нито след седмица. Никога повече не е влязла в класната стая. Момичето е загинало през юли миналото лято, като известно време след изчезването му полицията е установила, че се е удавило в река Марица. Четири месеца по-късно обаче отсъствията на Веска не са били отразявани коректно в училищната документация, а в електронния дневник дори са били вписвани фалшиви оценки от изпитвания.

Практиката продължавала с месеци, правела се от повече от един учител, а основното съмнение било, че е направено, за да се получава държавна субсидия за съответния ученик и/или за да не се допусне разформироване на паралелката, съобщиха от МОН.

РУО - Пловдив установява нарушението, но се ограничава само до препоръка да се изискат обяснения от директора и да се предвидят допълнителни квалификации за училищния състав. Без коментари от дирекция "Организация и контрол" в МОН докладът стига за одобрение до министъра. В тази ситуация проф. Галин Цоков възлага нов, цялостен одит на всички звена, допуснали казусът да остане без никакви реални действия.

На база на комплексната проверка министърът очаква да се даде и категорично становище дали случаят не следва да бъде предоставен на вниманието и на прокуратурата.

До момента подобни инспекции са правени изключително рядко, като обикновено проверките се ограничават до училището или съответното РУО.

"Този случай не само е извън моралните норми, но и дава индикация за притеснителен формализъм, който се допуска на различни нива в системата на образованието. Подобно нещо няма да бъде допуснато и ще бъде проучен в детайл всеки аспект и всяко взето отношение от експертите на всички нива", подчерта министър Цоков.