Общинските съветници на Пловдив гласуваха единодушно и обявиха окончателното спиране на пробива под бул. "Цар Борис Трети Обединител" (до Водната палата).

Това се случи на фона на протестите на граждани, които настояват да се спре проекта за пробива, застрояването на 81 декара до Гребния канал, извеждането на украинските бежанци от бившата белодробна болница, както и да не се гласува решението на акционерите на "Пълдинтур Инвест" относно Международен панаир - Пловдив. В началото на заседанието гражданите влязоха в залата, където по време на гласувания на дневния ред, освиркаха съветници, скандирайки "оставка", което доведе до едночасово прекъсване на заседанието. 

Вижте снимки >>

Решението за пробива включва и създаването на постоянна комисия по бюджет, която да провери средствата, които са вложени до момента и които кметът Здравко Димитров предлага да се дадат на строителната фирма като неустойка за спряната работа по проекта, предаде БТА.

От дебатите стана ясно, че съветниците смятат, че сумата е по-малко от предлаганите 750 000 лева. В тази сума са включени и 150 000 за възстановяване на разрушеното.

Общинските съветници решиха украинските бежанци да останат в сградата на бившата белодробна болница докато имат необходимост от временна закрила.

Решението бе взето на база предложение на кмета - сградата и теренът около нея да бъдат предоставени на частна болница, която да строи там здравно заведение.